Деси Атанасова: Явно няма смисъл от думите на премиера, щом той не управлява

Денков увери, че данните от одита не са повод за смяна на шефа на "Пирогов", обясни депутатката

Новини
08:34 - 06 Декември 2023
1803
Деси Атанасова: Явно няма смисъл от думите на премиера, щом той не управлява

Шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова коментира как трусовете в здравеопазванено и смяната на шефа на "Пирогов" рязко влошават "здравето" на управляващата сглобка.

"Ситуацията с уволнението на директора на "Пирогов" е конкретен повод, но причините са други. Причините са, че в партньорски отношения трябва партньорите - в случая ние и колегите от ПП-ДБ, да бъдем наясно в каквато и да е договореност. Без значение дали касае глобалните теми - за конституцията, за Шенген, за еврозоната, за бюджет, за законодателна или управленска програма, или една тема като тази в случая, която е просто повод.

Уговорките трябва да се спазват. Защото темата здравеопазване вълнува пленарната зала на Народното събрание в последната седмица - и с избора на националната здравноосигурителна каса и нейния подуправител, и с това, че беше ясно, че одитният доклад, който ползва министърът на здравеопазването, първо - проверката беше започнала след един случай със секретар или съветник на министър на отбраната. Това беше поводът тя да се възложи. И второ - защото този одит не показа съществени неизпълнения на дейността на болницата.

Даже напротив. По данни от председателя на комисията по здравеопазване болницата е финансово стабилна. И не само това - ден, след като този одит беше представен и на министър-председателя, и на здравния министър, се оказа, че здравният министър не вижда смисъл в смяната на директора на "Пирогов". Това беше тема за разговор между нашите парламентарни групи, защото си дадохме ясна сметка, че не следва да има никакви трусове повече в сектора здравеопазване", заяви Десислава Атанасова в "Тази сутрин" по бТВ.

По думите на премиера Денков, че той не е поемал такъв ангажимент, а здравният министър има право да избира с кого да работи, Атанасова заяви: "Аз лично съм говорила по този повод с премиера. Обикновено не желая да коментирам личните си разговори. Но пред мен той пое ангажимент, че фактите, които са изложени в този доклад, по никакъв начин не представят вероятност тази смяна да бъде налице.

Поне ние от ГЕРБ сме хора с голям политически опит. Били сме в управлението, в опозицията. Имали сме коалиционни партньори - сега не сме в коалиция, защото нямаме подписано споразумение. Но на думите си трябва да държим. Всяка дума в политиката носи определена отговорност. А всички действия носят определени последствия."

Трябва ли да коментираме конкретно какво казва премиерът, който аз вече се съмнявам, че взема решенията. След като гаранцията не е неговата дадена дума, гаранцията не е думата на лидерите - на Асен Василев, на Христо Иванов, в присъствието на Борисов и моето, няма смисъл да коментираме по-нататък. Аз също го слушах премиера. Естествено е, че ние не искаме да одобряваме кадровите промени на чистачката, но това е ключов обект от националната сигурност. Знаехме за този доклад и е бил обект на дебат. Може би трябва да говорим за по-важните неща", продължи тя.