Десислава Атанасова: До частичните местни избори ще имаме нов шеф на ЦИК

Политика
09:12 - 09 Септември 2020
2514
Десислава Атанасова: До частичните местни избори ще имаме нов шеф на ЦИК

От ГЕРБ вече имат решение за нов шеф на ЦИК и частичните местни избори той трябва вече да е заел поста. „Имаме решение. Ще предложим на колегите избор на нов председател на ЦИК. Надяваме се, че до частичните местни избори през септември ще има избран председател.“ Това каза в ефира на Би Ти Ви депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

„След като пред цяла България конституцията беше изтъргувана за плаж. За какво ще бъде изтъргуван ИК?“ Този въпрос към Атанасова зададе депутатът от БСП Явор Божанков, който също бе в студиото на сутрешния блок.

Управляващите имат сигурни 121 гласа, за да бъдат приети промените в Избирателния кодекс, а единствената причина за първоначалното предложение да се гласува в два поредни дни по време на извънредна обстановка е за да се опази здравето на българските граждани, увери Атанасова. Тя нарече „лично решение“ искането на бившия правосъден министър Данаил Кирилов да подаде оставка и като депутат днес.

И на днешното заседание обаче няма да се регистрират депутатите от левицата, категоричен бе Божанков. За соц депутатите единствената причина да се заседава остават промените в ИК. „От ГЕРБ за пореден път искат да препятстват машинното гласуване. За 6 г. хората кацнаха от другата страна на луната, а от ГЕРБ не можаха да въведат машинното гласуване. Колегите или не искат или не могат да проведат машинния вот“, каза още Божанков.