Десислава Атанасова: Няма значение с кой мандат ще се реализира правителство

Ако ще има кабинет, нека той да си внесе закона за бюджета, настоява острието на ГЕРБ

Новини
19:00 - 26 Октомври 2022
2805
Десислава Атанасова: Няма значение с кой мандат ще се реализира правителство

"Много е некоректно, ако този парламент направи някакви бюджетни разчети извън тази рамка, т.нар. сватбарски бюджет, кой ще носи отговорност за него?" - пита Десислава Атанасова от ГЕРБ в предаването "Лице в лице" по БТВ.

"Ако ще има правителство, нека то да си внесе закона за бюджета и да си го изпълнява. Ако има мнозинство, то поне - основният въпрос е: ще има ли правителство. Като първо политическа сила осъзнаваме нашата отговорност.

"Няма никакво значение с кой мандат ще се реализира правитество, ако положим усилия за диалог, дали си представяме, ако правителство няма, в каква още по-голяма криза вкарваме държавата си. За това ги призоваваме на разговор. Ако сме в 7-те дни на конституционната процедура с връчен мандат, да поискаме разговори, ако и това откажат, значи са безотговорни политически сили, които тласкат страната ни в доброволна политическа сила.

Ние не държим мандатът да се реализира с първия мандат, но да водим разговор, защото сме длъжни пред нашите избиратели да покажем състава на МС. 

За следващата година трябва минимум 16 млрд. да е дефицитът и съответно да продължат да се теглят държавни дългове. Само че в ситуация на политическа криза, в ситуация, в която ние не сме предпочитани като държава на международните финансови пазари, виждате какво се случва. Първо МФ се опитва през седмица да тегли нов и то дълг на ужасно висока лихва - 5,6%. За следващите 3 години дългът ще бъде 50 млрд, от които 5 млрд. лихви. Ясно си даваме сметка, че бяха изхарчени 9 млрд. за 9 дни при Асен Василев. Никой не разбра къде отидоха", допълни тя.