Десислава Танева е новият стар министър на земеделието

Политика
13:47 - 14 Май 2019
2631
Десислава Танева е новият стар министър на земеделието

Председателят на земеделската комисия в парламента Десислава Танева ще бъде новият земеделски министър. Тя ще заеме мястото на Румен Порожанов, който днес подаде оставка. Премиерът Бойко Борисов е изпратил около 13,30 ч. в деловодството на Народното събрание предложението за промяна в състава на Министерския съвет след оттеглянето на Порожанов.

Танева бе номинирана за министър в първото правителство на Борисов през 2009 г., но тогава премиерът все пак предпочете Мирослав Найденов. 

Танева все пак стана земеделски министър, но във второто правителство на Борисов (от 7 ноември 2014 г. до 27 януари 2017 г.). В края на мандата, тя забременя, което е вероятната причина да остане извън състава на сегашния кабинет. ВИП-дамата е майка на близначки и съпруга на кмета на Котел Коста Каранашев.

В първото и третото правителство на Борисов (41-ото и настоящето 44-ото НС) тя е начело на земеделската комисия на Народното събрание.  

Днес по-рано министър-председателят сподели, че след оставката на Порожанов вече се е спрял на негов заместник. Той дори се пошегува, че още не е казал на фаворита за намерението си. 

Десислава Танева е в ГЕРБ от самото основаване на партията. Тя заема поста областен координатор на политическата формация в Сливен. От 2007 до 2009 г. е председател на Общинския съвет в града. През 2009 г. на парламентарните избори, е мажоритарен кандидат и водач на листата на партията в Сливен.

Танева е депутат в последните четири парламента. Председател на земеделската комисия в 41 НС и в настоящото 44-о НС.