Десислава Танева : Не е проблем да подам оставка

"Защо аплодираме неграмотността и незнанието?", попита министърът след аплодиране на депутат от БСП

Новини
15:08 - 26 Юли 2019
2693
Десислава Танева: Не е проблем да подам оставка

"Аз мога винаги да подам оставка. Повярвайте ми, този въпрос на фона на тази криза звучи само като облекчение. Казвам го най-откровено". Така реагира земеделският министър Десислава Танева на призивите на БСП за нейното оттегляне след 2 часа изслушване в парламента.

"Ние искаме да сме достатъчно образовани като ниво, разбиране, грамотност и да имаме манталитет, като развитите европейски държави. Това без знание и интелигентност в общуването между политици - няма как да стане. Ние сме в невероятна криза", заключи Танева.

Министърът припомни, че и преди България е минавала през епизоотични кризи, но разликата е, че срещу Африканската чума по свинете няма ваксина и лечение.

За личните стопанства, които не са регистрирани и липсват мерки за биосигурност, темата ще се постави на ниво Европейска комисия, каза Танева. И уточни, че по закон те не подлежат на компенсация, но България ще предложи решение след решението на институцията.

Според Танева, ловните дружинки могат да се справят добре с отстрелването на дивите свине, защото  добре познават района. Тя посочи, че се чакат проби за още 2 огнища.

"Когато от тази трибуна аплодираме неграмотността и незнанието, не може да искаме такова от обществото", каза на финала на изслушването Танева.