Десни: Бойко и Кирил няма да разтурят седянката, Габриел ще стане премиер

Нито ГЕРБ, нито ПП и ДБ искат да напускат властта, стрелят с "приятелски огън"

Новини
13:18 - 29 Август 2023
4282
Десни: Бойко и Кирил няма да разтурят седянката, Габриел ще стане премиер

Ледовете между ГЕРБ и ПП-ДБ в управляващата коалиция не само не се топят, но са на път да се превърнат в айсберг преди най-тежката политическа жега – местните избори.

Демонстрацията на дружески отношения между „Промяната” и партията на Борисов някак рязко спря, след като лидерът на ГЕРБ буквално изригна преди дни с много остър тон, като заплаши да развали „сглобката”. Това породи и стария въпрос дали трудно съшития съюз няма да се разтури още преди местните избори.  

Вбесен от сменения състав на ДКК и въобще кадруването в министерствата, Бойко отсече, че упреците му към управлението са много и чака да мине ваканцията на депутатите, за да разговаря с партньорите в управлението от „Продължаваме промяната” по различните проблеми и най-вече „поголовната смяна на кадри”.  Допреди ваканцията бе немислимо точно Борисов да използва точно тази лексика.

„Защото те използват времето, когато няма парламент и поголовно сменят всичко” само с нейни кадри, коментира Борисов и настоя, че смените се правели еднолично, като визира явно финансовия министър Асен Василев.

Вместо да смекчи нещата, Кирил Петков влезе в острия тон, като обясни, че Борисов не му вдигал телефона. Последва ровене в миналото, като експремиерът обясни как миналия път правителството е паднало заради поръчките за ремонт на пътищата.

„Ние искахме да ги пуснем напълно прозрачно, парите да отиват в реално строителство, а не в чували. Това, което в момента се случва, е министър Цеков пуска отново поръчките по най-прозрачния начин, електронно и на най-ниска цена, където не може да има корупция. И сега въпросът ще бъде дали същите икономически интереси, които свалиха миналото правителство, ще започнат да клатят и сегашното. Защото знам, че там става дума за стотици милиони и най-вече за честното строителство", избликна Петков. 

Премиерът Денков пък отсъди, че не сегашната власт, а служебната е кадрувала по министерствата и е сменяла поголовно хора. 

Въпреки разменените много остри атаки, политици и от двата кръга са на мнение, че всичко това трябва да се тълкува като „приятелски огън” и коалицията ще пребъде, в името на опазването на властта.

„Нито ГЕРБ, нито ПП, нито ДБ искат да напуснат безславно управлението, няколко месеца след като то едва бе скрепено. Със сигурност ще изкарат и след местните избори и дори ще се стигне до ротацията с ГЕРБ”, предрекоха хора от десния сектор.

Те се мотивираха с хармонията между премиера Николай Денков и външния министър Мария Габриел, които демонстрират чудесни отношения и продължават да се хвалят един друг при всяка възможност.

„В момента Габриел е силната в ГЕРБ, тя е обединяващата фигура, не Борисов, защото тя е човекът на Европа”, тълкуват ситуацията десните.

Затова и прогнозата е, че въпреки недоверието на лидера на ГЕРБ,  че до ротация няма да се стигне, това ще се случи и Мария Габриел в крайна сметка окончателно ще детронира  Борисов.