Десподов отново е №1, при треньорите - Илиан Илиев

Наградата за най-красив гол грабна полузащитникът на Фадига, най-добър чужденец Якуб Пьотровски

Спорт
19:38 - 18 Март 2024
2113
Десподов отново е №1, при треньорите - Илиан Илиев

Кирил Десподов е Футболист на годината на България за трета поредна година и общо четвърта в кариерата си. Той събра 317 точки от гласовете на 111 спортни журналисти, гласували в анкетата. Негов подгласник остана Илия Груев със 106 точки, докато тройката запълни Ивайло Чочев с 87 точки.

В топ 11 бяха още Алекс Петков, Андриан Краев, Виктор Попов, Георги Русев, Ивелин Попов, Спас Делев, Филип Кръстев и Християн Петров.

„Искам да се извиня, че не съм закопчан, падна ми копчето, явно трябва да дам повече пари за костюми. Тази награда е огромна чест да я спечелих, задължава и дава мотивация да се трудиш и да си по-добър. За трета поредна година идва при мен, вървял съм в правилната посока, надграждал съм. Благодаря на всички мои треньори в клубовете и националния отбор, без тях тази награда. Благодаря на семейството и годеницата ми. Който и от нас тримата да беше спечелил, щеше да го заслужава“, каза победителят Десподов.

Подгласникът Илия Груев сподели: „Първо, радвам се, че тази година мога да присъствам на церемонията. Искам да благодаря на съотборниците си от националния отбор, от Вердер Бремен и от Лийдс, както и на треньорите ми.“

Третият в класацията Ивайло Чочев каза: „За мен е голяма чест да спечеля тази награда. Искам да благодаря на семейството ми, които са винаги до мен и ми дават спокойствие. Искам да благодаря на всички мои треньори, съотборници и ръководители, както и на всички журналисти, които са гласували за мен.“

Треньор №1 за годината е наставникът на Черно море и селекционер на България Илиан Илиев. Той спечели безапелационно с 317 точки. Георги Дерменджиев е първи подгласник с 85. Третият Ивайло Петев има 80. Станимир Стоилов е четвърти с 65, а Александър Томаш е пети с 61.

„Това, че съм на първо място, сред толкова много хора, е признание за моя щаб в Черно море. Благодаря на Черно море, че ми даде възможност да работя там 7 години и ми даде възможност да претворя идеите си на терена. Благодаря на всички щабове в Черно море и в националния отбор. Благодаря на Петьо Костадинов, тези награди са наполовина и негови, а искам да благодаря и на моето семейство за това, че ме изтърпяват“, бяха думите на Илиан Илиев.

Наградата за най-красив гол грабна полузащитникът на Левски Асими Фадига за великолепното си попадение срещу Айнтрахт Франкфурт в Лигата на конференциите. 

„Благодаря за наградата за най-красив гол на годината. За мен беше чест да зарадвам толкова много левскари. Искам да благодаря на клуба, моите съотборници и моето семейство“, сподели Фадига след спечелването на наградата.

Зад него останаха Антоан Бароан (Ботев Пловдив) срещу Берое, Бърнард Текптетей (Лудогорец) срещу Локомотив Пловдив, Педриньо (ЦСКА 1948) срещу Левски, Станислав Иванов (Арда) срещу Ботев Пловдив, Тобиас Хайнц (ЦСКА) срещу Крумовград.На церемонията ще стане ясна призовата тройка при българските футболисти за 2023 г. след гласуването на спортните журналисти. Ще бъдат наградени и тримата най-добри български треньори според гласовете на журналистите. 

За футболист №1 в минифутбола бе избран Любимир Генчев, а за най-добър треньор - Николай Михов.

„Благодаря много за наградата, за мен е огромна чест, високо я ценя, защото за мен това е едно признание за труда и усилията. Макар тази награда да е индивидуална, участваме в колективен спорт и тази награда е плод на усилия на много хора. Благодаря на БАМФ, че ми даде възможност да работя в националния отбор и са ме подкрепяли, както на футболистите“, заяви Михов.

„Искам да благодаря на ръководството на националния отбор по минифутбол, без тях не мога да получа тази награда. Имаме много добър отбор за юни месец на Европейското“, сподели Любомир Генчев.

Петър Хубчев получи наградата "Лъвско сърце - Трифон Иванов". Бившият национал на България и треньор на Левски и Берое бе диагностициран с коварна болест. „Имах шанса да се чуя с баща ми преди да започне церемонията. Той каза, че това му дава енергия. Благодаря от името на цялото семейство, че сте до нас“, каза синът му Валери Хубчев, който получи наградата от негово име.

При дамите за №1 през 2023 година бе отличена Евдокия Попадинова от Лацио, събирайки 44 гласа. Нейна подгласничка остана Симойа Петкова с 29, а трета завърши Лора Петрова с 8. 

„Благодаря на нашата треньорка, с която сме заедно от дълги години. Благодаря на семейството ми, на приятеля ми, на моите съотборнички в Лацио, на моите треньори. Понякога успехът е печеленето на трофеи, индивидуални или отборни, но понякога е и просто да се събудиш и да продължиш напред, когато нямаш сили да го направиш. Благодаря ви“, каза Попадинова.

Най-добър чужденец в efbet Лига за 2023 година е полузащитникът на Лудогорец Якуб Пьотровски, който събра 55 гласа. Бившият вече играч на Левски Уелтон остана втори с 18, а трети е Бърнард Текпетей от Лудогорец със 17. В топ 5 попаднаха норвежките халфове на ЦСКА Тобиас Хайнц и Джонатан Линдсет.

„Голяма чест за мен е да бъда избран за тази награда. Много съм щастлив, благодаря на българските журналисти. Благодаря на семейството ми, на приятелката ми, която винаги е до мен. Благодаря много и на клуба ми Лудогорец, който ми помага да съм по-добър всеки ден“, каза полският национал.

Най-добър вратар за изминалата година е стражът на Локомотив Пловдив Динко Хоркаш. Хърватинът събра 37 гласа, втори е Густаво Бусато от ЦСКА с 22, а третото място си поделиха Иван Дюлгеров от Черно море и Даниел Наумов от ЦСКА 1948 с по 16 гласа.

„Много съм щастлив за тази награда, защото съм избран измежду много добри вратари за тази награда. Искам да благодаря на семейството ми и на съотборниците ми“, сподели Динко Хоркаш, след като получи наградата.

Централният защитник на Левски Хосе Кордоба бе избран за най-добър на своя позиция. Панамецът събра 30 от гласовете на спортните журналисти. Като негов подгласник остана Християн Петров с 25, а Виктор Попов е трети с 21. Ноа Сонко Сундберг и Живко Атанасов допълниха топ 5.

„Искам да благодаря на всички журналисти, които са гласували за мен. В момента не мога да съм с вас, тъй като съм с националния отбор, но ви изпращам поздрави и се наслаждавайте на вечерта“, заяви Кордоба.

Якуб Пьотровски от Лудогорец получи втора награда за вечерта. Полякът бе избран за най-добър полузащитник в първенството с 58 гласа. Втори бе Ивайло Чочев с 29, а трети – Ивелин Попов с 5. Бившият играч на Локомотив Пловдив Джовани и Тобиас Хайнц допълниха топ 5.

Най-добър нападател в първенството за годината е бившият нападател на Левски – Уелтон с 22 гласа. След него останаха други двама, които вече не играят в България - Антоан Бароан и Дюкенс Назон. Втори бе Бароан с 18, а Бърнард Текпетей от Лудогорец е трети с 16. Назон и Георги Николов допълниха топ 5.

Наградата за най-прогресиращ футболист отиде при защитника на ЦСКА Християн Петров. Той получи 48 от гласовете. Негов подгласник бе Георги Николов (Хебър, Ботев Пловдив) с 28. Трети е халфът на Левски Асен Митков с 16.

„Искам да благодаря на тази награда. За мен е чест да я спечеля, благодаря на съотборниците си, семейството си и на моя клубен отбор. Обещавам още по-добри игри за в бъдеще“, сподели Християн Петров.

Стилиян Петров получи Специална награда заради организирането на "Мач на надеждата" на Националния стадион "Васил Левски", на който събра редица легендарни имена от българския и световен футбол с благородна кауза. Наградата от негово име взе Михаил Александров.

"Блгагодаря за наградата. Благодаря на всички наши спонсори и партньори и не на последно място - Стилиян Петров и съпругата му, чрез чиято фондация събрахме над 1 милион лева. Призовавам новия президент на БФС "Мачът на надеждата" да е само началото на серия от такива мачове", каза Александров.