Дете загина от студ в Полша

14-годишното момиче е замръзнало на оживен паркинг без някой да му помогне

Новини
17:28 - 02 Декември 2023
5042
Дете загина от студ в Полша

14-годишно момиче се обажда на баща си, докато отива на училище в Андрихов, за да каже, че е в беда. След разговора им обаче мъжът не успява да открие детето си в града с 20 000 жители, който се намира близо до Краков, Полша. То умира в студа – на оживения паркинг на голям магазин, разказват полски медии, цитирани от БТВ.

Случаят предизвиква дълбока тъга в Полша, а също и критики към полицията и хората, които небрежно подминавали умиращото дете.

Както всяка сутрин, миналия вторник момичето отивало към гимназията си. Но така и не стигнала до нея. Около 8:15 часа (9:15 българско) Наталия звъннала на бащата, казала му, че не се чувства добре, изпитва замаяност и не знае къде се намира. След този разговор тя повече не вдига телефона.

Бащата на ученичката веднага започнал отчаяно да я търси. Негови приятели също се включили в издирването. Неуспешно. Около 10:00 часа  мъжът отишъл в полицейското управление и помолил органите на реда за съдействие.

Те обаче не предприели незабавни действия. Близък на семейството сподели, че полицаите първо накарали бащата да чака, а след това го разпитали, вместо бързо да проследят мобилния телефон на момичето заради студа. В крайна сметка полицията започнала издирване. В социалните мрежи обаче се появиха критики, че служителите ѝ не били особено ангажирани.

Наталия е открита около 13:30 часа – неподвижно лежала в снега до рекламна табела на паркинга на супермаркет при минус 3 градуса по Целзий. Предполага се, че след като се е облегнала на железата, е изпаднала в безсъзнание.

Никой от служителите на супермаркета или клиентите му не забелязали момичето в снега. Покрай него минавали десетки минувачи. Дори след като ученичката лежала вече в безсъзнание на земята в студа, никой не отишъл да провери какво се случва с нея.

Когато Наталия е открита около пет часа след обаждането си, е установено, че дълго преди това тя страдала от тежка хипотермия (измръзване). След като е открита в рамките на издирвателната акция и след оказване на първа помощ на място, тя е откарана в болница.

Местните медии съобщиха, че телесната температура на ученичката била паднала само до 22 градуса. Тя издъхна в сряда в клиника в Краков.

„Всички сме шокирани“, коментира кметът на Андрихов Томаш Зак.

"Наталия бе щастливо момиче и никога не боледувала", коментираха близките ѝ .

Социалните мрежи се изпълниха с коментари за случилото се. Полските граждани изразяват съболезнованията си към семейството на Наталия.