Детокс за след празниците

След голямото преяждане трябват повече плодове и зеленчуци

Стил
15:49 - 03 Януари 2023
3060
Детокс за след празниците

Празничните удоволствия могат да окажат негативно влияние върху здравето и кожата. Ето защо след похапването на какво ли не, както и прекаляването с алкохола, е хубаво да си направите детокс. Той ще помогне на организма да се възстанови и след махмурлук.

По това време на годината всички забравяме за своите диетични планове и здравословни храни и се потапяме в разнообразието от вкусни неща. Празничните трапези ни изкушават, но многото сладко, солено, мазнини и вредни съставки са пагубни за здравето и кожата. Освен акне, се появяват сухота, възпаление и неприятни пъпки.

Дехидратацията през празничния сезон е един от проблемите на много хора. Въпреки че спазването на подходяща рутинна грижа за кожата може да помогне да изглеждате по-добре, за да се избавите от вредните вещества, натрупани в организма, си трябва детокс. И той не е полезен само за кожата, а и за тялото като цяло. Ето и няколко съвета за детоксикация:

Зеленчукови сокове/смутита

Плодовите сокове или смутита са чудесен начин да помогнете на организма си да възстанови своя баланс. Чрез тях ще си набавите ценни хранителни вещества. Те са лесни за приготвяне, държат ситост за по-дълго и придават по-сияен вид на кожата.

Портокалов сок, сок от нар или смутита, приготвени с краставица, цвекло и банани, са нещата, с които ще се детоксикирате. Разбира се, важно е да отбележим, че не трябва да са допълнително обработени с консерванти.

След Коледа или Нова година с приятели, вместо да ядете нещо сладко, си измийте един плод. Така ще получите нужната ви енергия и полезна доза витамини и минерали.

Сушени плодове и ядки

Стафиди, фурми, бадеми, орехи и кашу са изключително здравословни и богати източници на витамини и минерали. Те са особено полезни, защото имат антиоксидантни свойства, които предпазват кожата от свободните радикали и увреждането от околната среда. Може да ги приемате за детоксикация, но и за стимулиране на производството на колаген.

След празниците спрете да се тъпчете и вместо вредни храни яжте сушени плодове и ядки по време на междинните хранения. Те ще запазят блясъка на кожата.

Джинджифил и лимон

Коренът с пиперлив вкус е полезен не само за имунитета. Става и за детокс. Известно е, че лимонът прочиства тялото и подобрява здравето на кожата. Той помага за изхвърлянето на токсините и също така регулира дискомфорта при храносмилане. Джинджифилът е зареден с антиоксиданти и засилва кръвообращението в кожата, което подобрява здравето и възвръща руменината.
Пригответе си сутрешна детокс напитка с хладка вода, няколко капки лимон и малко кора от джинджифил. Може да си я сипете в шише и я занесете на работа, където да пиете по малко през целия ден. Или си пригответе чай с джинджифил, овкусен с малко лимон.

Плодове, богати на витамин С

След празниците трябва да намалите количеството храна, което поглъщате. За да насърчите детоксикацията на организма, приемайте повече плодове. Цитрусите най-вече, са изключително богати на витамин С, който е приятел номер едно на кожата.

Ябълките и крушите поддържат кожата гладка и сияйна. Освен това всички тези плодове съдържат диетични фибри и антиоксиданти, които предпазват от увреждане.

Зеленолистни зеленчуци

Те са отлични за кожата – богати на всички основни хранителни вещества. Може да приемате витамин А, цинк, желязо, магнезий и калий, които помагат за прочистване на организма. След всички вкусни ястия и десерти си пригответе спанак, броколи, зелен лук, целина или хапнете салата с прясна краставица. Те ще насърчат хидратацията и ревитализацията.