Детски градини в София и други градове затварят за 1 месец през лятото

Решението е взето от столичните общински съветници. Децата могат да бъдат разпределяни в сборни групи в тези, които ще са отворени

Новини
09:03 - 27 Май 2023
4327
Детски градини в София и други градове затварят за 1 месец през лятото

Детските градини в София ще затворят за по един месец през лятото. Някои ще остават отворени през юли, други през август, като в тях  ще се сформират сборни групи с децата от затворените детски заведения.  Това е окончателното решение на Столична община, обясниха оттам във връзка със запитвания на родители какъв ще е режимът на работа на забавачките през летните месеци.

Родители още от началото на май споделят, че от детските градини настояват да уведомят ръководството през кой месец децата им няма да посещават. Особено притеснителен е проблемът за родителите на деца със специални потребности, които по правило са съвсем нежелани в сборните групи.

"Казаха ми, че градината на детето лятото ще е със сборни групи и по-добре да си я гледам вкъщи", разказва майка. Друга също е била съветвана от госпожите да остави детето си у дома, защото и без това в редовните групи често боледувало. Трета споделя, че й е казано, че на сборни групи не може да идват деца на неработещи родители - само и само, за да не се налага да ѝ обясняват, че не искат деца със специални потребности в тези групи.

Оплакванията от родители са стигнали до общината, след като тя се обърна в началото на май със специално писмо до кметовете на районните администрации, което бе пуснато в родителска фейбсук група. В него те се уведомяваха, че "във връзка с множество жалби относно работата на общинските детски градини през лятото", "всички детски градини ще работят през този период със сборни групи". От общината поясняваха, че затваряне на детска градина ще се допуска единствено при необходимост от извършване на ремонтни дейности. В тези случаи, в срок до 31 май, следва да бъде подадено мотивирано искане от директора на съответната градина до дирекция "Образование" на Столична община с описаните видове ремонтни дейности, които се налага да бъдат извършени.

Въпреки това уверение обаче, родители продължаваха да се чудят дали детската градина на детето им ще работи цяло лято. "Интересно, в нашия район или има много планови ремонти, или не са разбрали и не си правят труда да се мъчат да нагласят графиците на отпуските", коментира родител във фейсбук. "Е нашите вече лепнаха (на вратата), че ще се ремонтират... Вече 3 години август се ремонтират", възкликна друг. "На нас вече ни казаха, че ще почиват през юли. Сега това ще се промени ли", пита друг. 

В крайна сметка се оказва, че общината е променила намерението си и е отменила разпореждането си градините да не затварят. Вместо това новата разпоредба гласи, че всяка градина ще може да затвори за по един месец през лятото. Това е станало по настояване на детските градини, които са обяснили, че персоналът няма да може вземе отпуските си, ако не почива един месец, посочиха от общината. Така, родителите, които не желаят да пращат децата си в сборни групи, за които на ново място е нужна повторна адаптация, следва отсега да планират кой ще гледа децата им през юли или август.

Макар да не се признава гласно, децата със специални потребности са нежелани в сборните групи и техните родители са принуждавани да си ги гледат сами не просто месец, а цяло лято. Проблемът е особено голям в градините, в които има специални групи с много деца със затруднения.

"Ние миналата година се договорихме с директорката да не разпуска специалната група, а през август всички едновременно да почиваме. Но има градини, в които искат да разпускат специалните групи през цялото лято", разказва майка. По думите ѝ дори директорът да се съгласи да вземе дете със специални потребности в сборна група, обикновено кара родителите му да го взимат на обяд, защото например има проблем със съня.