Девене на протест: Тировете вън

Тежкотоварният трафик руши пътищата, водоснабдяването и е опасен за живеещите в селото

Новини
15:45 - 01 Юли 2023
2872
Девене на протест: Тировете вън

Недоволни жители на село Девене блокираха за около 15 минути пътя през селото със скандирания „Тировете вън“, съобщава БТА. Хората протестират срещу тежкия трафик, пренасочен заради разширяването на пътя Мездра-Ботевград. По техни думи на час тук през деня минават средно по 70-80 тира.

Жителите са наясно, че водачите на тежкотоварни камиони не са виновни за ситуацията. Те смятат, че от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) не са си свършили работата навреме и не са довършили започнатия преди две години ремонт. Освен това искат и генерално решение на проблема.

„Ситуацията е нетърпима, минават тирове в колони по 30-40 накуп. Необходимо е да се направи обходен път, 1,700 км е достатъчно малко разстояние, за да се изгради и да се изнесе това движение от населеното място. От 20 години се говори за това и няма решение. Само за десет дни на къщата ми се образува пукнатина“, каза Маргарита Нинова, чиято къща по думите ѝ се намира в края на Девене.  

Кметът на селото Николай Мицов, който също бе на протеста, обясни, че на местата, където минават тръбите на ВиК, пътят е пропаднал. Според него на пътя трябва да се положи изцяло нова здрава основа и чак след това да се полага асфалт. Отделно от това, поройните дъждове през последните дни са отнесли част от материала на страничните улици, които също не са направени.

„Трябва да се мисли за цялостно решение на проблема с преминаване на трафика през населените места“, коментира и народният представител Красен Кръстев. За облекчаване на трафика в момента той предлага от с. Крапчене на четна и нечетна дата камионите да се пренасочват или по път II-13 или по  II-15.

Протестиращите поискаха да се вземат мерки и за ограничаване на скоростта на камионите през селото. По думите им зададените по закон ограничения за населени места масово не се спазват.

Те изказаха своите притеснения и заради непочистеното дере на местната река. По думите им от 2014 година, когато в селото имаше голямо наводнение, не е правено нищо за продълбочаване на коритото, изрязване на храсти, дървета, изнасяне на боклуците. „Мостовете са отнесени, като започне да вали дъжд, излизаме тук, в центъра, да седим, защото ни е страх да не ни залее. Два пъти по цяла нощ седяхме тези дни“, разказа възрастна жена.

Ремонтът на пътя през село Девене започна през 2021 г., но е оставен на биндер и не е довършен. Два дни, след като протестът бе обявен, от АПИ съобщиха, че около 10 юли ще започне довършването на ремонта. Проблемът с тежкотоварния трафик се появи заради разширяването на пътя Мездра – Ботевград. Първоначално камионите бяха пренасочени през прохода Петрохан, но след като се оказа, че геометрията на пътя не позволява преминаването на големи транспортни средства, трафикът бе пренасочен.