Деян Донков и Стефка Янорова за пръв път заедно на екран в „Сън за щастие”

Късометражната лента на Ирина Величкова тръгва в ефир от 11 април

Култура
11:49 - 02 Април 2019
3893
Деян Донков и Стефка Янорова за пръв път заедно на екран в „Сън за щастие”

Дебютният български филм „Сън за щастие” събра на екрана актьорите Деян Донков и Стефка Янорова. Късометражната лента на режисьора Ирина Величкова ще бъде излъчена за пръв път на малкия екран по БНТ на 11 април (четвъртък). Началният час на продукцията е 21:00 часа.

В лентата, която е по мотиви от едноименната творба на Пенчо Славейков, главният герой Миро е художник. Той е прикован на инвалидна количка, в очакване на тежка и с несигурен изход операция за трансплантация на сърце. Някога е правел глинени съдове с крачно грънчарска колело, но сега, поради сърдечната си немощност, му е останало само рисуването. Запознава се с Анита (в ролята е Стефка Янорова), която идва при него по обява за модел. Независимо от личната си драма, героят на Деян Донков успява да вдъхне кураж на Анита, за да преоткрие себе си.

„Героите на този късометражен филм са като някакви нешлифовани диаманти, чиято яркост побеждава човешката мизерия, като ни разказва за универсална история за спасението чрез ефимерната красота на изкуството да се посвети целия живот на доброто.

Превишавайки границите на вътрешно реалистичен филм, този проект има специална атмосфера, която му придава определена нежност, освежаващ оптимизъм, който тласка главните герои към модела на съвременния приказен герой”. Това се казва в рецензията за филма от фестивала The Mountly Film Feistval (Великобритания), където „Сън за щастие” получи три награди за месец декември 2018 г. – „най-добър филм”, „най-добър режисьор” и „най-добра актриса”.

Последваха още отличия - от онлайн фестивала за късометражно кино REWOOD FILM FESTIVAL за месец януари 2019 г. Тогава журито присъди награда „най-добър сценарий” на Ирина Величкова итакава за „най-добър актьор” на Деян Донков. А продукцията беше отличена като втората най-добра за месеца в културен аспект.