Дежа вю: Германия пак стартира със загуба!

Япония постави Бундестима на колене след обрат за 2:1

Спорт
17:05 - 23 Ноември 2022
2723
Дежа вю: Германия пак стартира със загуба!

Германия отново разочарова феновете си и стартира със загуба Световното първенство в Катар. Стори го така, както започна и Мондиала в Русия преди четири години - със загуба от Мексико тогава, а сега Бундестима преклони глава пред Япония с 1:2.

Това е втора огромна, след като Саудитска Арабия удари Аржентина със същия резултат.

Мачът започна равностойно. Германия не оправда очакванията и не можеше да установи по-траен контрол върху топката. Даже в 8-ата минута Бундестимът изтръпна, тъй като топката беше пратена в мрежата на Нойер. Даизен Маеда засече подаване от десния фланг. От чиста позиция нападателят вкара, но още в реално време се видя, че е зад последния в защитата – Антонио Рюдигер.

Четвърт час след началото германците създадоха първата си голяма опасност. Именно Рюдигер засече с глава центриране от ъглов удар, но не намери целта. Топката премина опасно покрай левия страничен стълб.

В 21-вата минута Йосуа Кимих отправи много опасен удар от движение. Шуичи Гонда направи страхотно спасяване. Илкай Гюндоган опита добавка, не беше точен, но имаше и засада, така че нямаше да бъде зачетен евентуален гол.

Седем минути по-късно Гюндоган стреля от дистанция, но право в ръцете на Гонда. Секунди след това сериозно разбъркване в наказателното поле на японците като по чудо не доведе до гол. Вратарят Гонда стреля удар на Давид Раум, последва опит на Гюндоган, но защитник изби.

В 32-рата минута Раум се включи страхотно в наказателното поле. Той беше изведен с технично подаване и успя да овладее. Шуичи Гонда не успя да играе с топката и го повали на земята. Иван Бартън веднага посочи бялата точка. ВАР потвърди решението на главния съдия. Гюндоган застана зад топката, стреля във вратата и вкара за 1:0.

Точно преди почивката Джама Мусиала получи с гръб към вратата. Нападателят на Байерн се завъртя елегантно и стреля от дъгата на наказателното поле. Мерникът му хич не беше точен и не се наложи на Шуичи Гонда да се намесва.

Дълбоко в добавеното време на първата част Хаверц вкара, но беше отсъдена засада. Всичко започна от удар на Кимих, който беше отразен. Топката стигна до Серж Гнабри, след което до Хаверц. Играчът на Челси реализира на празна врата. Наложи се намесата на ВАР, защото голът първо беше зачетен.

Последната дума преди финалния край на първата част имаха японците. Даизен Маеда стреля с глава, но покрай целта.

В самото начало на втората част Германия можеше да удвои преднината си. Мюлер проби през центъра и изведе Гнабри. Последва мощен изстрел в близкия ъгъл, но в напречната греда. Определено „самураите“ извадиха късмет в ситуацията.

В 50-ата минута Юня Ито проби в наказателното поле. След съприкосновение с Кимих падна на тревата, но нямаше основания за дузпа. Даичи Камада стреля неточно. В отчетната атака Мусиала направи за смях защитата на Япония. Младокът си освободи свободно пространство в наказателното поле и отправи мощен шут, който беше безкрайно неточен.

Час игра след началото късметът отново беше на страната на японците. Мусиала изведе Гюндоган в коридор. Завършващият удар по земя се отби от левия страничен стълб и излезе в аут.

Япония отвърна с опасно нападение. Такума Асано получи шанс да обстрелва вратата на Нойер само че не уцели вратата.

В 69-ата минута Хироки Сакаи беше потърсен с дълго подаване. Давид Раум не се намеси добре и Сакаи свали с глава към Асано. Рюдигер се беше позиционирал перфектно и успя да блокира.

Натискът на Япония даде резултат и се стигна до изравняване. Такуми Минамино получи в наказателното поле. Той пробва успореден на голлинията пас. Нойер успя да избие пред погледа на Сакаи. Ритсу Доан обаче се беше позиционирал на перфектното място и реализира за 1:1 на полупразна врата.

Минута по-късно Япония оцеля след канонада от изстрели. В рамките на едно нападение Гонда направи четири спасявания. На три пъти Гнабри не успя да го преодолее и веднъж Хофман.

В 75-ата минута Асано овладя дълго подаване в наказателното поле и стреля. Нойер направи фантастично спасяване. Сакаи можеше да направи добавка. От непосредствена близост той стреля високо над вратата.

Натискът на Япония даде резултат и се стигна до изравняване. Такуми Минамино получи в наказателното поле. Той пробва успореден на голлинията пас. Нойер успя да избие пред погледа на Сакаи. Ритсу Доан обаче се беше позиционирал на перфектното място и реализира за 1:1 на полупразна врата.

В 83-тата минута шокът за германците вече беше пълен. Защитата на Бундестима просто заспа и подцени дълго подаване в предни позиции. Такума Асано овладя на гърди, навлезе в наказателното поле и преодоля Нойер от малък ъгъл за 2:1.

Германия видимо беше в шок. В добавеното време на мача Никлас Фюлкруг падна в наказателното поле. Претенциите на Маншафта за наказателен удар обаче не бяха уважени.

Секунди по-късно удар на Леон Горецка профуча покрай вратата на Япония. Германците се хвърлиха в атака, но много хаотично. В същото време Япония играеше хладнокръвно и успя да запази преднината си. След последния съдийски сигнал цялата резервна скамейка нахлу на терена и отпразнува подобаващо бомбастичната победа.