Дежурният от ПСС пред Lupa.bg: Връх Ботев е много опасен, времето се сменя за минути

Общество
14:45 - 06 Февруари 2020 (обновена)
4912
Дежурният от ПСС пред Lupa.bg: Връх Ботев е много опасен, времето се сменя за минути

"Времето е изключително лошо за туризъм, в планините вали сняг и духат силни ветрове. Има много голяма опасност от лавини. Не тръгвайте точно сега на туризъм, особено към връх Ботев, той е много опасен". Това предупреждение отправи към планинарите чрез Lupa.bg дежурният от Планинска спасителна служба Митко Димитров.

Експертът поясни, че в момента тече спасителна акция към връх Ботев заради изчезналите в планината баща и син, с които няма връзка от два дни. 42-годишният мъж и 17-годишното момче от Стара Загора са тръгнали към планинския връх, а от вчера следобед с тях няма връзка.

Дежурният спасител обясни, че връх Ботев е особено опасен, защото там времето се сменя буквално за минути и това го прави истински капан за туристите, особено за неопитните и зле екипираните.

В момента спасители от Калоферския отряд са тръгнали към върха и издирват заблудените планинари. Към тях трябва да се присъединят и колегите им от Карлово и Пловдив. Смята се, че са стигнали до местността Параджик.

Преди минути излязоха и имената на загубилите се - това са 42-годишният Атанас Пенчев и 17-годишният му син Андриан Пенчев, които изчезнаха в Калоферския балкан. Сигналът е подаден в ПСС от майката на момчето - 47-годишната Ваня Гичева. Притеснената жена съобщила, че мъжът, с когото живее на семейни начала, и синът й не са били добре екипирани и оборудвани за такъв тежък преход в планината. 

Оставили са колата на бащата - форд „Фокус” в местността Паниците, която още е там. Двамата старозагорци тръгнали от Стара Загора на 4 февруари за връх Ботев. Хижарят на върха казал, че в 3 часа през нощта срещу 5 февруари Пенчев и синът му пристигнали на заслона. След това решили да слизат надолу и вчера тръгнали в компанията на още двама планинари. Бащата и синът обаче се придвижвали по-бавно и изостанали от групата.