Дезинфектанти с метанол са ослепили и убили хора в САЩ

Дори минимално количество от опасния химикал може да доведе до ослепяване

Новини
14:42 - 07 Юли 2020
2868
Дезинфектанти с метанол са ослепили и убили хора в САЩ

Токсични дезинфектанти със съдържание на опасния метилов алкохол са ослепили и убили хора в САЩ, предупреждават от американската Агенция за контрол на храните и лекарствата.

За втори път агенцията обновява списъка си с опасни дезинфектанти, в които е открито наличие на метилов алкохол – силно отровно химично съединение, което най-често се получава при неправилната дестилация. Той може да бъде изключително отровен дори при преминаване през кожата, предава Би Ти Ви.

До момента нямаше данни за отравяния или жертви, но в новия си списък от 6 юли, агенцията е документирала няколко отделни случая на „възрастни и деца, които поглъщат дезинфектант за ръце с метанол, което довело до слепота, хоспитализация и дори смърт“.

При поглъщане на метанол човешкият метаболизъм го превръща във формалдехид, след което в мравчена киселина. Това може да доведе до завишени количества в кръвта, които да навредят на органите и тъканите на тялото – най-вече оптичния нерв.

Изпиването на дори 30 милилитра метанол или 2 чаени лъжички може да бъде смъртоносно за деца, а дори по-малка доза води до ослепяване.