Дезорганизация и безхаберие бутат Евро 2024 към смърт!

Цяло чудо ще е, ако до края на първенството няма трагичен случай

Спорт
15:30 - 17 Юни 2024
7439
Дезорганизация и безхаберие бутат Евро 2024 към смърт!

Тотален хаос на моменти и слаба организация - две думи, които трудно можете да свържете с Германия. Да, но реалностите са други сбивания, лоша организация на транспорта и незаинтересованост от страна на властите царят из немските градове, където се играят срещите от Европейското първенство по футбол.

До този момент два мача бяха заклеймени като "рискови" - Швейцария - Унгария и Сърбия - Англия. Именно в Кьолн и Гелзенкирхен, където се състояха тези двубои, бяха съсредоточени най-много полицаи и специални части.

И пак не се мина без инциденти - здрави мелета между фенове на Англия и сърби, в които бяха замесени и албанци, уплашили с масовото си присъствие в Германия - над 50 000 привърженици, дошли да подкрепят своите любимци. То се видя и на стадион "Сигнал Идуна парк" в Дортмунд.

Във форумите преди срещата Сърбия - Англия западните ни съседи се похвалиха с доста "добър улов" от британски знамена, осъществен предната вечер.

Сбиванията из кръчмите в Гелзенкирхен и околията бяха толкова много, че полицията буквално играеше на "стражари и апаши", за да разтървава хулиганите, а след това да търси избягалите биячи. Въобще нормални неща за мачове, когато са замесени англичаните, които преди години бяха страшилище по стадионите и улиците, а сега будят само съжаление заради своя алкохолен делириум, нагло поведение и безпомощност...

На повечето места не са добре дошли, въпреки че оставят в барове и заведения доста пари, но това ли е цената, когато всичко е потрошено след това? Нещото, което им доставя най-голямо удоволствие, е да пеят срещу Германия и Шотландия - за бомбардировачите и съседските копелета.

А в транспорта те оставят след себе си кочина, меко казано - бутилки и чаши, които се търкалят, а голяма част от островитяните най-нагло пушат и в транспорта, въпреки че прозорците на повечето влакове не се отварят изобщо!

Ах, да, и климатикът в повечето случаи не се пуска, типично по български - през лятото жега, през зимата - студ.

Това е една от причините да цари хаос след късните мачове на Евро 2024, където придвижването и прибирането на феновете е много затруднено. Примерът след Сърбия - Англия на "Арена ауф Шалке" в Гелзенкирхен. Трамваите, осигуряващи придвижването от стадиона до централната гара, откъдето всеки поема по своя път, е брутално затруднен. Мотрисите идват през 30 минути, хората се блъскат и тъпчат като сардини вътре, където акцентът е мирис на пот и алкохол, гарнирани с обилна порция задух!

Който успее да седне, е добре, а правите просто няма къде да паднат. На няколко пъти трамваят спира, за да се помага на човек, изпаднал в проблем с дишането - такъв е и случаят след мача в Гелзенкирхен, където млад мъж, британец, припада на асфалта, държейки пластмасова чаша с бира. Помощта на медицинските лица не идва веднага, въпреки намиращата се наблизо линейка.

Във влака също стават няколко подобни случая - възрастни хора слизат на спирка, която не е тяхната, но въздухът и ищаха за живот е по-силен. Най-често чуваните думи, граничещи с истерични крясъци, са: "Help!" и "Оpen the dоооооr!".

Мъж на видима възраст около 40-те, пребледнява, а лицето, чийто очи постепенно се подбелват, а ръката му се изпуска от дръжката, прави опит да припадне. да, точно опит, тъй като тълпата е нагъчкана и той не може да мръдне и милиметър, просто няма къде. Независимо от етноса и различията в езика, усилията на феновете довеждат до щастлив край, тъй като влакът е в движение и не може да спре в този момент - хората се качват по седалки един върху друг, за да се освободи място и клетникът да бъде положен да легне на земята. Други вадят по някое шише вода, колкото и чудно да е, тъй като основната напитка около мачовете е бира.

Полицаите идват винаги накрая на събитията, сякаш само да отчетат присъствие, и в повечето случаи не се намесват при товаренето на пътниците, за да има някакъв ред и да не стават блъскания и претоварване.

Общо взето - това е реалността по време на Евро 2024 в Германия - държава, известна със своя ред и дисциплина.