Диамантът Шакири

Швейцарският национал надмина CR7, Модрич и Кроос

Спорт
14:30 - 20 Юни 2024
3478
Диамантът Шакири

Джердан Шакири доказа, че е футболист за големите мачове и остана доволен от красивото си попадение срещу Шотландия. Двата тима завършиха 1:1 в мач от група А на европейското първенство по футбол в Германия - резултат, който направи големи шансовете на "кръстоносците" да излязат от групата.

Ще играе ли той или няма? Това беше един от големите въпроси преди мача Швейцария - Шотландия. Да, Шакири игра - и вкара великолепен гол.

А Швейцария е почти сигурен участник в елиминациите, след като събра четири точки и три повече от третия в класирането Шотландия. Лидер в групата е домакинът на европейското първенство Германия с две точки повече преди директния сблъсък между двата тима в края на този уикенд.

"Радвам се, че успях да помогна на отбора. Създаден съм за големите мачове и се надявам да бъда запомнен с това", заяви Шакири, който се разписва на шести поредене голям шампионат.

32-годишният футболист на Чикаго Файър, който е роден в Гниляне, бивша Югославия, се превърна в единственият футболист (включително и единственият швейцарски национал), който е реализирал поне един гол на последните три европейски и три световни първенства.

Швейцарският национал неизменно вкарва поне по едно попадение на първенствата на Стария континент през 2016-а, 2020-а и 2024-а, както и на последните три мондиала през 2014-а, 2018-а и 2022 година. Всъщност нито един европейски играч не е правил това.

Освен това Шакири е едва петият футболист с най-много отбелязани попадения извън наказателното поле на големи турнири с националната фланелка – три. Пред него са Лионел Меси, Мишел Платини, Лотар Матеус и Диего Форлан с по четири, както и Ривелино, който има пет гола извън наказателното поле.

Ето и десетте гола на Шакири на последните шест големи футболни форума:

10. ЕП 2024: Швейцария - Шотландия

"Това е просто Шаки", заяви вратарят на швейцарците Ян Зомер.

Това беше - за пореден път вълшебство от страна на високия 1.65 м "магьосник", който се възползва от неуспешно шотландско връщане и стреля директно от около 18 метра. Резултатът: картина, която малко футболисти могат да нарисуват по този начин.

"Помислих си, че мога да шутирам топката в долния ъгъл на вратата и ще видя какво ще стане. След това, разбира се, тя пасна идеално, там под гредата".

9. СП 2022: Швейцария - Сърбия

Швейцария се класира на осминафиналите с победа. В 20-ата минута Джердан Шакири получава топката в дясната част на наказателното поле, стреля с левия крак и я забива ниско в близкия ъгъл. Постига резултат 1:0 по пътя към победата с 3:2.

"Той е ценност за нашата игра и е невероятно важен за нас. Участваше и в трите гола и можеше да се види неговото остроумие и качество, че може да бъде решаващ във всеки един момент", споделя неговият съотборник Кристиан Фаснахт.

8. ЕП 2020: Швейцария - Испания

След историческата победа над Франция на 1/8-финала Швейцария изоставаше от Испания с 0:1 на четвъртфиналите. В 68-ата минута при бърза атака отдясно Ремо Фройлер се възползва от невниманието на двама защитници и подаде към точката на дузпата, където Шакири нахлу и вкара за 1:1. В крайна сметка Швейцария е елиминирана след изпълнение на дузпи.

7 - 6. ЕП 2020: Швейцария - Турция

Швейцария се нуждае от победа, за да продължи към елиминациите. След като Харис Сеферович направи резултата 1:0 след подаване на Шакири. В 26-ата минута той прати топката в наказателното поле с десния си крак от дистанция.

Турците отбелязаха едно попадение след малко повече от час игра. Труден момент за Швейцария. Но само шест минути по-късно "кръстоносците" контраатакуват. Както и при първия си гол, Шакири стреля от наказателното поле, за да направи резултата 3:1.

"Десният ми крак беше особено добър днес, а през второто полувреме имах и хубав удар с него. В крайна сметка просто съм щастлив, че топката влезе и че успях да помогна на отбора с два гола", споделя геройт след края на мача.

5. СП 2018: Швейцария - Сърбия

Това е изключително емоционален мач, който влиза в историята на швейцарския футбол. Гранит Джака и Джердан Шакири - и двамата от албански произход, са обиждани и оскърбявани от сръбските фенове. Те отвръщат на удара, като вкарват голове и правят жеста с двуглавия орел, докато ги аплодират. В 90-ата минута Шакири не може да бъде спрян, остава хладносръвен и отбелязва победното попадение за 2:1.

4. ЕП 2016: Швейцария - Полша

В първия кръг на елиминациите националният отбор дълго време изоставаше, преди Шакири да вкара впечатляващ изравнителен гол в 82-ата минута. Попадението за 1:1 беше обявено за най-красивия гол на европейското първенство. След като загубиха при дузпите, турнирът за Швейцария приключи скоро след това.

"Никога няма да забравя емоциите, които изпитвах в себе си, до края на живота си. Феновете напълно полудяха, никога не съм преживявал такова изливане на енергия на стадиона. Гордея се с този гол, включително и защото беше във важен мач. Където и да отида по света, ме питат само за този гол", споделя Шаки.

1 - 3. СП 2014: Швейцария - Хондурас

Три гола в един мач на световно първенство - и първият е най-красивият. Изминали са само шест минути, когато Шакири се отскубва от всички противници и вкарва с удар с левия крак. Великолепен гол. В 31-ата минута той удвоява резултата след контраатака, а двадесет минути преди края завършва хеттрика си. Шакири изпраща Швейцария до последните 16 мача на световното първенство.

"Това е от голямо значение. Когато вкараш три гола на мондиал, е много хубаво. Наистина исках да се представя добре", заявява щастливият Джердан Шакири.