Дидо Дънката строи небостъргач върху паметник на културата във Варна

Обществена съпротива срещу скандален строителен проект за 100 милиона лева на сенчестия бизнесмен и банкерката Петя Славова

Новини
15:04 - 22 Юли 2019
51924
Дидо Дънката строи небостъргач върху паметник на културата във Варна

Скандалният бизнесмен Даниел Славов – Дидо Дънката се готви да строи огромен 80-метров небостъргач в центъра на Варна, на мястото на емблематичната за морската столица сграда, известна като бившия „Шах дом“.

Дънката планира да издигне небостъргача срещу хотел "Черно море" на мястото на сградата на бившия Шах дом, която е паметник на културата.

От няколко седмици община Варна е стартирала тихомълком процедура по изработване и съгласуване на Подробен устройствен план за имота, който се намира на ъгъла на булевардите „Княз Борис I“  и „Сливница“. От това кръстовище започва и пешеходната зона, водеща към Морската градина на Варна. Публикации в социалните мрежи за подготвяния строеж на небостъргач, който ще скрие гледката към Морската градина и ще промени кардинално градския пейзаж в центъра на Варна, характерен с ниско строителство, предизвикаха бурна обществена реакция. Варненци се подготвят за протест срещу изникването на небостъргача, който ще бъде организиран този уикенд.

Според главния архитект на Варна Виктор Бузев, проектът за изграждането на небостъргач е от далечната 2007 г., като тогавашния директор на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) Георги Угринов е дал положително становище за представения проект за 40-етажна сграда. Процедурата по одобряването на този план обаче правилно е била „замразена“.

Десет години по-късно – през 2017 г., пред Експертния съвет по устройство на територията, е бил представен новия проект за небостъргач, който е малко понамален. Според заявителите – строителната компания „Борд“, свързана с Даниел Славов – Дънката и дружеството „Пропъртис ПС“ на банкерката Петя Славова, върху паменика на културата във Варна трябва да изникне кула с височина 18 етажа и с разгърната застроена площ от 18 000 квадратни метра. Решението за строеж все още не е взето окончателно, тъй като се чака становище от Националния институт за недвижимите паметници на културата. Мнозина обаче се опасяват, че и това строително безобразие ще мине със санкцията на НИНКН. За последно проектът на Дидо Дънката е бил отхвърлен преди няколко месеца – на 18 декември 2018 г. Той обаче е инициирал нова процедура по изработката на устройствен план на имота с площ 1,3 декара, която тече в момента.

През 2017 г. Даниел Славов и банкерката Петя Славова показаха визията на небостъргача, който ще скрие гледката към Морската градина

При средна цена от 1500 евро за метър квадратен, каквито са към момента цените на имотите в района на булевардите „Княз Борис I“  и „Сливница“, сметката показва, че Дидо Дънката и Петя Славова ще приберат 27 милиона евро (почти 54 милиона лева!). Брокери на недвижимо имущество във Варна коментират, че при луксозно ново строителство цената на квадратния метър ще се покачи двойно и ще достигне до 3000 евро за квадратен метър застроена площ – тоест инвеститорите ще приберат над 100 милиона лева!

Името на Даниел Славов – Дидо Дънката често е забърквано в криминални сюжети. Той бе зрелищно арестуван през март 2010 г. при шумната операция на МВР „Медузите“ заедно с председателя на Общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов. Обвиненията на прокуратурата, че Дънката и Гуцанов са били част от престъпна група за присвояване на милиони евро публични средства, предназначени за развитието на градския транспорт във Варна, обаче не бяха доказани и впоследствие Славов осъди България в Страсбург за 40 000 евро. През годините Дънката е бил разследван и за контрабанда на цигари през пристанище Варна, но досега такова обвинение не му е повдигано.

Помпозният комплекс "Ривиера бей" на Дидо Дънката предизвика пропадане на пътя край Галата преди години, помнят паметливи варненци

Даниел Славов е собственик на няколко големи строителни обекти във Варна. Най-големия скандал се завихри около комплексът му „Ривиера Бей“ на метри от Аспаруховския плаж, който стана причина пътят Варна–Галата да пропадне преди време. Дънката е собственик и на шикозния хотел „Капитол“ в центъра на Варна.