Дилов: Вдигат се лозунги, сочи се враг, няма смислен разговор

Тъпото е, че постоянно сме в предизборни кампании, отсъди бившият депутат от ГЕРБ

Новини
21:13 - 14 Май 2021
4230
Дилов: Вдигат се лозунги, сочи се враг, няма смислен разговор

Понеже сме в предизборна ситуация, никакъв смислен разговор не се води. Тъпото е, че ние сме постоянно в предизборни кампании, не се водят разговори, вдигат се лозунги, сочи се враг, насъскват се обществени настроения. Така описа актуалната политическа атмосфера в момента Любен Дилов в предаването "Панорама" на  БНТ.

Задаваме си въпрос с какво ще допринесе за честни избори смяната на шефовете НАП и митниците. Нали Радев все за това ни говори?, попита риторично бившият депутат от ГЕРБ.

Дилов даде пример с това, че не се говори по важни теми с пример, че никой не засяга темата за датата за затваряна не ТЕЦ-овете, което е важно за живота на 500 000 семейства. Много по-лесно е да се занимаваме с реваншизъм, заключи той.

На въпрос не мисли ли, че на хората им е писнало от ГЕРБ, Дилов отвърна: На едни им е писнал ГЕРБ на други не. Винаги има едни,на които им е писнало. Суверенът зададе една задача – имаме здравна и икономическа криза, ето ви и една политическа. Ние не се справихме. 

Това е осъдителна присъда от избирателите. Народът казва – като не се справяте, махате се и идват други, отсъди Дилов.

Сега е най-лесно да не се говори какво ще се случи днес и утре, а да се нахвърлящ на управляващия досега. Това не изисква размисъл, нито четене на програми, каза интелектуалецът.

Според Дилов единственото хубава на Комисията за ревизия е, че "благодарение излъчването на БНТ видя стопанския и политически елит на България и си направи изводите." 

Със Слави се разделихме заради политика, призна той, като се върна във времената, когато двамата направиха заедно "Движение Гергьовден".

"Ние всъщност със Слави се разделихме заради политика. И защото след едно доста добро участие на "Гергьовден" в парламентарните избори, той изпита известна несигурност, че този процес не може да бъде управляван, и всъщност в един много добър тон решихме шоуто и политиката да се разделят. Даже имахме негласно споразумение, което спазихме за известен период - аз да не се занимавам с телевизия, естествено телевизионни проекти, а той да не се занимава с политика. Така че там нямам някаква тъга или лошо чувство, напротив - винаги съм го изтъквал - аз смятам, че Слави е почтен човек и намеренията му са добри. Не смятам, че е подходящ за това, с което се е захванал, но това е друга тема", коментира Дилов.

По-късно обаче в разгорещен спор в предаването зам.-председателя на "Има такъв народ" Тошко Йорданов му отвърна: Напуснахме "Гергьовден", защото тръгна да правиш коалиция със СДС, затова напуснахме. И Дългия никога не е бил там, там бяхме сценаристите, има и отворено писмо.

Според Дилов, въпросът с мачкането на бизнес е като липсата на свободата на словото. "През последните две години всеки се оплаква, че няма свобода на словото. Докато бизнесът е обречен да зависи от държавното управление, винаги ще има ощетени. Винаги ще има такива скандали.

Можеше да се реши чрез мажоритарни избори. За жалост и тази възможност беше бламирана", каза Дилов. 

Коментирайки скорошния конгрес на ГЕРБ Дилов поясни, че партията е направила нещо много смислено - извадиха силните си кметове от реалното управление на партията, за да се избегнат упреците, че местната власт ще бъде натоварена с партийни функции. При липса на стабилна централна власт, тежестта ще падне на кметовете. Хората ще се обърнат към тях, добави той.

Другият знак, даден на конференцията, бе с единственото предложение за кабинет в 45-то НС. Даниел Митов бе предложен за премиер. ГЕРБ е една класическа народна партия, ориентирана към Европа. 

Дилов също отрече, че ГЕРБ са направили опит да покажат президента Радев като недостатъчно евроатлантически. 

"Не мисля, че трябва да се полагат специални усилия, за да се изложи президента. Той не се произнесе по шпионските скандали. Това, че Радев председателства "Трите морета", просто така му се падна. Много е интересно, дали промените в МВР ще засегнат хората, които са ангажирани с разкриването на шпионския скандал. Без съмнение БСП и Радев управляват този кабинет. Това е ирония. Докато се наумуват умните - ГЕРБ и ИТН, БПС получи кабинет", каза Дилов. 

"Няма никакво основание да обвинявате президента Радев в каквито и да е грехове. Нито да твърди, че този кабинет е на БСП. Учудвам се, че той успя да го формулира в кохерентна фраза. Янаки Стоилов е личност, която вие в ГЕРБ нямате", контрира Крум Зарков от БСП.

По думите на Зарков, ГЕРБ се опитват да вкарат Радев в геополитически скандал, за да отклонят вниманието от своите си проблеми. 

"Защо мислите, че президентът Радев трябва да скача непрекъснато като вас, за да доказва какъв е. Вие непрекъснато си играете с огъня, заради някакви проценти. Това не ви прави чест", скочи му още Зарков.