Димът от горските пожари в Канада достигна Ню Йорк

Властите предупредиха жителите за сериозните здравни рискове

Новини
08:53 - 07 Юни 2023
3263
Димът от горските пожари в Канада достигна Ню Йорк

Във вторник властите на Ню Йорк, Торонто и Отава предупредиха жителите за сериозните здравни рискове, свързани с въздуха, замърсен от гъст дим, причинен от безпрецедентните горски пожари в Източна Канада в началото на лятото, съобщи "Ройтерс".

Интензивният начален етап на горски пожари това лято превръща 2023 година в най-тежката година за Канада, като се очаква топлите и сухи условия да продължат още месеци.

Пожари са избухнали в почти всички 10 провинции и територии на Канада, но Квебек е най-засегнатата от множеството пожари, причинени от мълнии.

Държавният департамент за околната среда на Ню Йорк издаде здравни препоръки за определени райони, включително Ню Йорк, Бронкс и Куинс.

Властите на щата препоръчват на жителите да ограничат тежката физическа активност на открито, за да намалят риска от неблагоприятни последици за здравето.

Канадската столица Отава, която се граничи с Квебек, е покрита с гъст смог от вторник сутринта, като качеството на въздуха показва най-лошото ниво от 10+ в индекса за здравето на въздуха на Environment Canada, което означава "много висок риск".