Димитър Дъбов пред Lupa.bg: Нинова отстреля не 90, а няколкостотин социалисти

Личности
15:50 - 29 Януари 2021
11615
Димитър Дъбов пред Lupa.bg: Нинова отстреля не 90, а няколкостотин социалисти

Общопартийната контролна комисия на БСП, по-известна като "Другарския съд" взе решение късно в четвъртък да отстрани по уставно тълкувание редица делегати на конференциите в навечерието на реденето на червените листи. Как е разтълкуван партийният закон, какво следва от решението за БСП преди парламентарните избори и как ще се отрази поредната "чистка" в електорално измерение за социалистите, Lupa.bg разговаря с един от доайните на партията Димитър Дъбов. Бившият депутат става член на Висшия съвет на БСП през 1996 г., а по-късно и зам.-шеф на Столетницата. 

- Г-н Дъбов, какво се случва с БСП след безпрецедентното решение на Общопартийната контролна комисия, касаещо преустановяването на участието на делегатите в районните и градските конференции, особено сега, при процеса по нареждане на листите с кандидат-депутатите? 

- Това е едно тълкувателно решение на устава. Ако човек го прочете правилно, ще разбере, че то касае духът на устава, т.е. няма позоваване на конкретни текстове, а просто това, което те са решили, е в съответствие с духа на партийния закон. А това е много странно, тъй като уставът е отправната точка за всички решения на партията. Какво се цели с това? Очевидно е - няколко стотин души да излязат от делегатските си места на конференциите? 

- Няколко стотин души?!

- Да. Питането на Корнелия Нинова към Общопартийната контролна комисия не засяга само отпадналите членове на Националния съвет. Защото в член 22 на устава са посочени и всички членове на контролните комисии по места, председатели на общински съвети, кметове, общински съветници, които се явяват делегати на конференции... Това е една много голяма група хора. Ако се изхожда от това решение вчера от ОПКК, те също не могат да бъдат делегати. Например, аз съм председател на общинския съвет на БСП в произволна община и съм делегат на конференция, по устав, но реално аз трябва да бъда отстранен, защото не съм бил избран за член на контролна комисия или на районен съвет. Това тълкувание на ОПКК означава, че аз от следващия ден вече не съм делегат. Според мен всичко това изглежда много странно. Става дума далеч не само за бивши членове на Националния съвет. Не знам колко общински председатели не са били преизбрани, но според мен са не по-малко от 150-200 души. 

- Това не води ли до тежко разцепление на партията точно преди парламентарни избори? 

- Изненадан съм. Очаквах, че поне по време на горещата фаза на предизборната кампания, която наближава, ще се приберат поне за кратко оръжията. Но продължава много агресивно отстрелване. Очевидно на някои места ръководството чувства притеснение как ще бъдат гласувани и оформени листите, като това най-вече важи за София. Сред делегатите на градската организация в столицата има над 20 членове на Националния съвет, попадащи в обхвата на това решение на ОПКК.

- При това са все знакови фигури...

- Знакови фигури са и очевидно се променя съотношението на силите. Освен че подреждането на листите ще стане по начин, който ръководството на партията в лицето на Корнелия Нинова е решило, но и председателят на самата градска организация (Калоян Паргов - б.а.) може да бъде сменен! 

- Всъщност е каква е целта? Да бъде натисната опозицията в БСП? 

- Според мен опозицията не може да бъде притисната, натисната, натирена в ъгъла, каквото и да правят, тъй като няма как това да се случи. По-скоро мисля, че при формирането на областните съвети съставите им явно не се понравиха съвсем на ръководството. Става въпрос за около 1/3 от тези съвети, при които решения на "Позитано" 20 не са "минали". Идеята е сега силите да се преформатират така, че съставите на листите да отговарят на исканите от централата. 

- Някои от конференциите обаче вече са проведени, включително в София? Ще настане ли хаос? 

- (смее се - б.а.) Би трябвало ОПКК вчера да се беше произнесла и по този въпрос, да уточни какво казва духът на устава за конференциите, които вече са проведени. В София те са 7-8, а в страната по-голямата част от общинските са готови... А комисията мълчи и това още веднъж идва да покаже колко несериозно всъщност е всичко, което се прави. И колко поръчково, за съжаление. 

- Споделяте ли тезата, че мерките, инспирирани от Нинова, водят до подаряването на изборните резултати на ГЕРБ? 

- Определено смятам, че случващото се в последната 1 година, включително и в последните месеци след прекия избор на председател, заседанието на конгреса, формирането на ръководните органи на БСП, продължаващата силно агресивна позиция от представители на ръководството, утежняват ситуацията с доброто представяне на левицата и спечелването на изборите. И да, определено по този начин се работи в полза на конкуренцията - на ГЕРБ. 

- Силно впечатление прави анализ на журналиста Велислава Дърева, че крайното намерение на Нинова всъщност е сключването на сделка "БСП-ГЕРБ" без ропот за нея от редиците на социалистите. Така ли е? 

- Вижте, начинът на вземане на решенията и в пленума, и в ОПКК, а нямам предвид само гласуването онлайн, а монолитното единство с много малки изключения при гласуванията, показва, че няма вече критично настроени членове в съответните органи. Напротив, представляващите ги са избрани еднотипно така, че да са удобни и да не пречат на замислите на ръководството. Вече много рядко ще ставаме свидетели на критичен поглед на решенията в БСП. 

- Как ще изглежда бъдещата парламентарна група? 

- Трудно ми е да определя профила й, защото за него можем да говорим след като се разберат водачите на листите и местата на коалиционните партньори. Знаете, че по принцип трябва да има определен брой иконимисти, юристи, лекари, дейци на образованието, културата, социалните дейности. В близкото минало този профил се решаваше на заседание на пленума, но поне аз до момента не съм срещнал такова определение - колко процента да са с опит в определена сфера, колко процента - в друга. Не забравяйте, че и преференциите са много важни, защото де факто с тях крайният резултат как ще изглежда парламентарната група може да се окаже доста по-различен от първоначално заявения. Засега е ясно само, че начело на листите на БСП ще бъдат хора от близкия кръг на Нинова. Може да се досетим и какви ще бъдат представителите на гражданската квота... По-нататък обаче, колкото и да се старае ръководството да си нареди списъците, както му харесва, не е ясно точно какво ще се случи, особено в проблемните за него избирателни райони. Преференциите може да променят доста изгледа. 

- Т.е. това е и шансът на опозицията да не остане съвсем без глас при подреждането на листите? 

- На теория, да. Но когато листата се направи от първото до последното място от ръководството, тогава задачата за опозицията се усложнява. 

- Възможно ли е решението на ОПКК да бъде атакувано по съдебен ред? 

- Това е въпрос на индивидуален акт на засегнатата страна. Ако някой от досегашните членове на Националния съвет или пък председател на общински съвет реши да заведе дело, може да го направи. Но не съм сигурен каква ще бъде скоростта на вземането на решение от страна на съда.

- Доколкото разбираме от дългогодишни служители в апарата на "Позитано" 20 искания за подобни тълкувателни решения са се разглеждали многократно в годините от 1994 г. досега. Никога обаче не се е стигало до такова определение, защо? Чии интереси обслужва според Вас новото ръководство на ОПКК? 

- Видях, че валят оставки от членове на оперативното бюро след това решение. А и разбрах, че в гласуването "за" не е участвала доскорошната председателка на комисията Валя Богданова, което е много показателно и многозначително. Експертният потенциал там може да е добър, но очевидно е политически манипулиран, за да се стигне до такова решение. Сега ОПКК се занимава само с поръчки, които й се дават от ръководството. 

- Честни ли бяха изявленията за мир между БСП и президентството при консултациите за избора на дата за парламентарния вот? Виждаме още стрели, насочени срещу Румен Радев... 

- Трудно ми е да дам точен отговор, но мисля, че на политическо ниво би трябвало БСП вече да обяви подкрепа за действащия президент. Отделно, след като ще се спазва уставът, нека в партията да се обсъди отчетът на президентската институция, да се оформят варианти за президентския вот, да се види колко души подкрепят Румен Радев, колко - не. Това са неща, които трябва да минат през уставна процедура. Но политическата декларация за обявяването на подкрепата за него може много лесно да се оформи. Стига ръководството да иска да го стори. 

- Възможно ли е БСП да лансира друг кандидат за президент? 

- Всичко е възможно. Да не забравяме, че в предишни години сме имали и допитвания до партийните членове за профила на кандидата. Но всичко е възможно, всякакъв изход. 

- Партията отново е в ситуация на вътрешни борби, вместо да гледа предизборната си платформа, следователно какво я чака? 

- Тези безкрайни разправии и напрежение, неизчистени проблеми, недоформулирани и недоизбрани органи, налагания на щатни лица по модела на ръководството, водят и до раздразнение, и до отблъскване на избиратели и до демотивация. Проблемите ще се доизострят в следващата седмица - две, когато се разберат и водачите на листите. Самият начин на формирането на списъците е доста по-централизиран от преди, което стеснява местната инициатива и мисля, че това ще доведе до още напрежение. Всичко това, погледнато като психологически климат, непременно ще демотивира много избиратели. Би трябвало да се прави точно обратното - да се търси консолидация. 

- С този климат очаквате ли преливане на гласове от БСП към други формации? Например към "Изправи се.БГ" на Мая Манолова? 

- С това голямо предлагане, подобно на началото на 90-те години, изобщо не е изключено да се стигне до такъв сценарий. Има много нови партии - и на Манолова, и на русофилите, и на Слави Трифонов. А недоволството от всички системни партии без изключение е огромно. Така че всичко може да се случи и такива изненади не са изключени. Трябва да се има предвид, че ключово за резултатите от изборите ще е развитието на здравната обстановка. Да не се окаже, че разхлабването на мерките, което се предвижда скоро, ще доведе до по-висока заболеваемост в деня на изборите...