Димитър Радев: Референдумът на "Възраждане" може да пропука единството за Еврозоната

Блокирането на процеса в последния етап ще донесе сериозни последици за страната, заяви шефът на БНБ

Новини
17:43 - 05 Юли 2023
3754
Димитър Радев: Референдумът на "Възраждане" може да пропука единството за Еврозоната

Референдумът, който иска "Възраждане" може да пропука сериозно съществуващият консенсус между всички участници в процеса за приемането на България в Еврозоната. Това заяви управителят на Българската народна банка Димитър Радев по време на заседанието на Комисията по правни въпроси, на което се обсъжда предложение за провеждане на национален референдум с въпрос "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?".

По думите му България е постигнала сериозен напредък в присъединяването си в Еврозоната. България е единствената страна в Европейския съюз, чиято валута е част от ЕРМ-2, което е най-важното, но не единствено условие за членство в Еврозоната, обясни Радев.

Според него блокирането на процеса за влизане на България в Еврозоната на този последен етап ще има сериозни последици за страната и влошаване на условията за финансиране на държавата и на бизнеса. Димитър Радев се надява на политическа консолидация относно провеждането на референдум за запазване на българския лев.

Шефът на БНБ изтъкна още, че нарушаването на международните договори, които България е подписала през годините и ратифицирала, ще е прецедент и ще подкопае доверието на международните партньори спрямо страната ни.