Димитър Радев смята да работи за успешното въвеждане на еврото у нас

В парламента продължава изслушването на кандидатите за управители на БНБ

Новини
15:17 - 14 Юли 2023
2001
Димитър Радев смята да работи за успешното въвеждане на еврото у нас

Ако бъде избран отново за управител на Българската народна банка (БНБ), Димитър Радев обеща да осигури приемственост на постигнатото през досегашния му мандат. Гуверньорът каза това по време на изслушването му на днешното заседание на парламентарната Комисия по бюджет и финанси.

Той уточни, че постигнатото се изразява в качествено подобрение в модела на управление и вземане на решения в централната банка.

Димитър Радев е предложен за управител на БНБ от парламентарната група (ПГ) на "ГЕРБ-СДС" на 5 юли. Освен това от ПГ на "Продължаваме промяната - Демократична България" обявиха, че ще го подкрепят за нов мандат. БТА припомня, че мандатът му изтече преди две години, но Народното събрание не успя да избере негов приемник. 

Димитър Радев добави, че ще продължи работата си по стабилизирането на банковия сектор и постигане на резултати в сектора, които да са над средните за Европейския съюз (ЕС). Той обеща още да се постигне много висока степен на интеграция на банковия сектор във финансовата инфраструктура на еврозоната. 

"Ще направя всичко необходимо, за да утвърдим заедно с моите колеги ролята на БНБ като силен и активен член на Европейския банков съюз

и да осигурим успешен преход от сегашния рестриктивен режим на Паричен съвет към пълноценен паричен режим в рамките на споделения паричен суверенитет на еврозоната",

заяви още Димитър Радев. Той добави, че ще фокусира дейността на БНБ върху изпълнението на всички организационни, нормативни и технически изисквания за успешното въвеждане на еврото в България.