Димитър Стоянов : МиГ-29 не летят за последен път на парад

За първи път по площада ще дефилират италианските бойни машини "Стрела" от състава на многонационалната бойна група в България

Новини
09:31 - 06 Май 2023
2193
Димитър Стоянов: МиГ-29 не летят за последен път на парад

"Днешният парад не е последният с участието на нашите изтребители МиГ-29", това обяви военният министър Димитър Стоянов преди началото на тържествата по случай 6 май - Денят на храбростта и празник на българската армия. Днешният военен парад в София ще се случи за пръв път след 3 години прекъсване заради пандемията от COVID-19 и ще започне от 10:00 ч.

"Имаме уверенията на американския производител на изтребителите Ф-16, че ще започнем да ги получаваме така както беше планирано - в началото на 2025 г. Но ние сме взели всички мерки да запазим дотогава действащите ни изтребители - обявихме обществени поръчки за резервни части за тях, осигурили сме поддържането им до момента, в който ще започне подмяната", допълни Стоянов.

На пл. "Княз Александър I" в столицата ще се състои тържествен водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия, след което ще се проведе и същинският парад. Водосветът тази година ще бъде по време на военния парад в София, което се случва за първи път. По традиция службата се провежда пред Паметника на незнайния воин в София, но в района има ремонт.

В честванията ще участват президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев, министърът на отбраната Димитър Стоянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши офицери от Българската армия.

По случая от Националната служба за охрана (НСО) обявиха специални мерки за сигурност, включващи преминаването пред пропусквателни пунктове за гражданите, които искат да присъстват на парада. Там ще се извършват проверки за опасни предмети и вещества.

Също така за времето от 8:30 до 12:30 ч. се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни средства (дронове) в радиус от 1000 м около зоната за сигурност.

Очаква се по време на парада преминат над 800 военнослужещи. Ще бъдат представени образци на видове сухопътна и летателна военна техника на въоръжените ни сили. За първи път в парада ще дефилират италианските бойни машини Freccia ("Стрела") от състава на многонационалната бойна група в България. В парада ще участват и 174 военни музиканти.

По случай днешния празник пред сградата на администрацията на президента ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул от 12:00 ч.

По традиция на 6 май от 10:00 до 17:00 ч. Националният военноисторически музей в София ще работи с вход свободен за постоянната вътрешна и външна експозиция, както и за изложбата "Българската армия. Началото". Специалната програма за Деня на храбростта и Празник на Българската армия включва дегустация на традиционната войнишка боб чорба от 12:00 часа, а от 14:30 часа за празничното настроение на всички посетители ще се погрижи Представителният духов оркестър на Сухопътни войски.

Днешният празник ще бъде отбелязан с Ден на отворени врати и във филиалите на НВИМ - Военноморският музей и Парк-музей "Владислав Варненчик" във Варна и Музея на авиацията в Крумово.

В Крумово посетителите ще видят документалната експозиция "Въздушното фоторазузнаване в България 1912 – 1945". Организирани са два безплатни тура - от 11:00 и 14:00 ч.

Самолети МиГ-29 от авиобаза "Граф Игнатиево" пък ще прелетят над Пловдив във формация "клин" около 11:30 ч., също по случай празника.