Димо Гяуров: Свикването на отделен съвет по сигурност при президента е признак на болно его

Радев и Стоянов не могат да заемат позиция на пазители на класифицирана информация, смята бившият шеф на НРС

09:12 - 13 Октомври 2023
3053
Димо Гяуров: Свикването на отделен съвет по сигурност при президента е признак на болно его

Свикването на два отделни съвета по сигурност е много лош сигнал, това е ескалация на напрежението и противопоставянето на институциите през последните месеци. Това коментира в "Денят започва" Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба.

"Това е признак на слабост и на болно его. На всички е ясно, че това беше един никакъв формат (консултативната среща при президента), независимо, че неговият съветник (Димитър Стоянов) изложи едни абсолютно наивни аргументи".

Гяуров обясни, че в закона за КСНС президентът е споменат само в чл. 6 и там изрично е заявено, че той има право да поиска и да получи информация. Формат "консултативна среща" там не е споменат, а целият закон е изграден около Съвета за сиугност към Министерския съвет и изрично е определено, че системата за национална сигурност се ръководи от изпълнителната власт в лицето на кабинета.

"Президентът би могъл само да покани на кафе и да помоли представителите на изпълнителната власт да благоволят да го уважат. Вчера научих, не знам доколко е достоверно, че всъщност не е имало писмена покана за тази среща, те са един вид призовани на тази среща. Аз ако бях министър, нямаше да отида".

Гяуров определи като смешни аргументите, че КСНС е щял да стане арена за политически речи или пък за теч на информация. Президентът Радев и г-н Стоянов не могат да заемат позиция на пазители на класифицирана информация, коментира той.

Имам чувството, че президентът си мисли, че не може да овладее ситуацията. Спомням си едни много кризисни съвети преди 15-20 години и именно от президента зависи да овладее срещата, за да бъде резултатна и един подобен съвет да остане с положитлни последици във времето.
Съвсем естествено е службите да се снишават в ситуация на политически престрелки и напрежение, посочи още Димо Гяуров.