Diners Club излиза от България: Какво следва за 10 000 картодържатели?

За 2022 г. компанията е на загуба в размер на 919 хил. лв.

Новини
13:43 - 16 Февруари 2024
6985
Diners Club излиза от България: Какво следва за 10 000 картодържатели?

След близо 30 години на българския пазар емблематичния бранд Diners Club ("Дайнърс клуб") прекратява дейността си у нас.

Преди ден Управителният съвет на БНБ взе решение за съгласие дружеството да прекрати своята дейност като платежна институция, считано от 15 април 2024 г., във връзка с постъпило от компанията заявление за прекратяване на дейността. 

По-нататъшното приемане на Diners Club карти в България ще продължи в сътрудничество с Първа инвестиционна банка. Финансовата институция ще продължи да работи в партньорство с водещите банки и платежни институции в България, за да осигури възможност

до края на 2024 г. картодържателите на Diners Club Network Alliance Partners да продължат да използват своите карти в България при търговци и банкомати.

"Дайнърс клуб България" АД е регистрирано през ноември 1996 г., като основната дейност на дружеството е издаване на международните кредитни карти Diners Club на територията на България. Дружеството осъществява своята дейност на базата на сключен тристранен договор за франчайз с разширени изключителни пълномощия с Erste Card Club d.d.и Diners Club International Ltd., Чикаго.

От последния финансов отчет на дружеството, публикуван в Търговския регистър е видно, че

за 2022 г. компанията е на загуба - в размер на 919 хил. лв.

Като основна причина за този финансов резултат е посочена ковид пандемията, която е засегнала едно от стратегическите предимства на предлаганите от компанията продукти, а именно привилегиите, свързани с пътувания, които бяха силно ограничени от кризата.

От документа е видно, че броят активните карти "Дайнърс клуб България" е достигнал 9760 през 2022 г.

спрямо над 11 000 в началото на 2021 г. През същата година приходите от дейност достигат 2 млн. лв. спрямо 2,3 млн. лв. за предходната.

Дружеството отчита значително намаляване на приходите, свързани с лихви, както и други приходи, свързани с финансиране от Diners Club International за популяризиране на бранда.

Регистрираният капитал на дружеството към 31 декември 2022 г. е в размер на 910 хил. лв., като основен акционер, с 96,51% дял е Първа инвестиционна банка.

Кредитните карти Diners club осигуряват максимален комфорт и редица улеснения при бизнес и лични пътувания, при покупки в страната и чужбина, онлайн разплащания, кешбек програма и др. Картите гарантират резервации в над 7000 хотела и над 100 хотелски вериги, приемат се от над 14 милиона търговски обекта.