Директорът на "Сиела Норма": ЦИК ни дължи милиони за наем на машини и складове

Новини
09:21 - 22 Септември 2021
2203
Директорът на "Сиела Норма": ЦИК ни дължи милиони за наем на машини и складове

Над 14 млн. лева дължи ЦИК на компанията доставчик на машините за гласуване „Сиела Норма“. Това разкри пред БНТ директорът на компанията Веселин Тодоров.

„1500 лева сме поискали от ЦИК за наем на машините за гласуване, което вероятно прави около 14 милиона лева. ЦИК отказва да плаща и за наема на склада, това струва 110 000 лева на месец“, каза Тодоров.

Той заяви, че изтъкването на сумите не е опит за злоупотреба с права, тъй като машините все още са собственост на „Сиела Норма“, а не на държавата.

Ние продължаваме да носим всички разходи и рискове около употребата на машини. Гаранционната поддръжка тръгва от момента на прехвърляне на собствеността и тя не е прехвърлена, така че ние очакваме или най-сетне да бъде платено по договора или наистина да бъдем обезщетени, категоричен е Тодоров.

По думите му, проблемът е, че всичко е за сметка на фирмата.

Машините, които са повредени ние ги подменяме, предполагам, че те са над 100. Случва се да се повредят при транспорт, някой път падат от по-голяма височина, може да се счупи екрана, знаете че на изборите някои умишлено бутаха машините, обясни Тодоров.

Според него, ЦИК дължи пари и за наема на склада, който е 110 000 лева на месец. На въпроса, че това е твърде висока цена за наем, Тодоров обясни, че това са били възможно най-добрите цени, на които се е спряла фирмата му.

Ние сме извършвали много подобни доставки – ние сме правили БУЛСТАТ регистър, система за управление на училищата и много други, допълни Тодоров. Категоричен е, че в тези случаи не е имало никакво сътресение.

ЦИК искат сами да разработват софтуер, не съм убеден, че са компетентни, не съм убеден и че имат разработчици, заяви Тодоров.

Той обясни, че фирмата му вече се е включила в офертата за услуги.

Ние се включихме вече в поръчката за софтуер, подадохме оферта. Тя поръчката, всъщност, е адресирана само до нас, заяви директорът на „Сиела Норма“. Офертата е за 13 милиона и нещо, в момента водим преговори, допълни Тодоров.

За доставка на допълнителните 1600 машини за изборите на 14 ноември участват 3 фирми – „Сиела Норма“, „Смарт матик“ и държавната „Информационно обслужване“.