Директорът на Военния театър Мирослав Пашов пред Lupa.bg: Вълчо Камарашев играеше все лошичкия, но в живота бе благ и добър човек

Култура
14:22 - 13 Април 2020
6943
Директорът на Военния театър Мирослав Пашов пред Lupa.bg: Вълчо Камарашев играеше все лошичкия, но в живота бе благ и добър човек

"Вълчо Камарашев беше благороден, изключително добър човек, много характерен артист. В работата си той беше прецизен, точен, отговорен, стриктен. Винаги идваше на репетиции подготвен, никога, никога не е закъснявал за представление или за турне. Бай Вълчо беше много светъл човек. В киното и в театъра той все играеше лошичкия, пълничък и лош. Но в живота той не беше такъв - той беше благ, отзивчив и състрадателен. Болката от загубата му е голяма. За мен и за театъра той си отиде внезапно. Макар че имаше здравословни проблеми Вълчо за нас си отиде внезапно." Това сподели пред Lupa.bg директорът на Театър "Българска армия" Мирослав Пашов.

Заедно с Васил Михайлов Вълчо Камарашев бе доайен на Военния театър. До последно актьорът, който се спомина на 9 април на 82-годишна възраст, не пропускаше нито едно представление на по-младите си колеги от Армията и следеше с особено внимание театралния живот. Вълчо Камарашев страдаше от диабет, имаше и проблеми с краката. Но въпреки това не се оплакваше. "Бай Вълчо ходеше трудно, краката и кръстът го боляха, ходеше приведен, с ръце скръстени отзад, но идваше на всяка премиера и на всяко събитие, на което сме го канили. Той беше и един от стожерите във Фондация "Аскеер", каза още шефът на Военния театър пред Lupa.bg.

Вълчо Камарашев на поклонението на Никола Анастасов в Сатиричния театър. Снимка: Агнес Методиева


Мирослав Пашов тъжи, че заради пандемията и извънредното положение гилдията не може да изпрати подобаващо големия актьор. "Уверявам ви, че след като тежката ситуация се размине, след като театрите отворят врати, ние ще отдадем дължимата почит на Вълчо Камарашев. Това е най-малкото, което можем да направим за него", сподели директорът на Театър "Българска армия". Той допълни, че тази година театърът ще отбележи 70 години от своето създаване. Самият Вълчо Камарашев, който изигра едни от най-силните си роли именно на сцената на Военния театър е трябвало да бъде част от този празничен спектакъл. "За съжаление сега ще стане така, че вместо да участва в събитието, ние ще почетем паметта на бай Вълчо и на всички актьори, режисьори, творци, които имат принос за създаването и развитието на Театър "Българска армия", коментира Мирослав Пашов. 

Lupa.bg научи, че Вълчо Камарашев ще бъде кремиран, а сбогуването с него ще е след края на извънредното положение. Дъщеря му Мина заедно със съпруга си и с децата живее в САЩ и заради затворените граници сега не е възможно да се върне. Затова неговите близки в България - съпругата проф. Виолета Райнова, която бе преподавател по руска класика, както и други негови роднини тук, ще изчакат, когато тя може да пристигне у нас и едва след това ще бъде организирано поклонение, на което всички, които пожелаят ще се простят с обичания от няколко поколения българи актьор. Сега с процедурата около кремацията и погребението се занимава племенникът на актьора - Тодор Камарашев, който е собственик на една от големите туристически фирми в Бургаския регион. 

"С Вълчо играхме 11 години в спектакъла "Последни поръчки" на сцена "Максим" във Военния театър. Винаги е бил безупречен. На сцената не си позволяваше никакви излишни импровизации, винаги си знаеше репликите, уважаваше партньорите си, помагаше им. След като свършеше представлението едва тогава разпускахме с шеги и закачки и с по някоя ракия в барчето", спомня си хубавите години Мирослав Пашов. 

Вълчо Камарашев на сцената на Военния театър заедно с Емилия Радева

"Хора като Вълчо Камарашев трябва да са ни за пример. Той беше много стриктен и отговорен човек. Казвам го и във връзка с извънредната ситуация и най-искрено призовавам хората: "Моля, стойте си вкъщи и спазвайте мерките, за да може по-скоро да свърши целия този ужас и постепенно да се върнем към нормалния живот. Ясно е, че това няма да стане веднага, няма веднага да се отворят театрите и кината, но това ще стане и пак ще се срещнем в театъра. Но за да стане всичко това трябва да сме отговорни и стриктни. Ако си вярващ не е нужно да го демонстрираш навън. Всеки вярващ носи Бог в душата си, в сърцето си, в ума си. Нека се помолим на Великден вкъщи, нека вкъщи запалим свещичка, не е нужно точно сега да го правим навън или в църквата", изказа своето мнение Мирослав Пашов. 


Директорът на Военния театър разказа и че като член на Фондация "Аскеер" Вълчо Камарашев е гледал всички спектакли, което е трябвало да бъдат оценявани и никога не е пропускал представление. "Той беше много стриктен. Ходеше да гледа представленията с една тетрадка. В нея записваше имената на участниците, на режисьора, отбелязваше какво му е харесало и какво не. И винаги имаше мнение. И то винаги бе аргументирано", добави Мирослав Пашов.

"Вълчо обичаше да ходи при дъщеря си в Америка. Винаги като се връщаше разказваше много въодушевено и сладкодумно къде е ходил и какво е видял. Ще ни липсва много. Ще ни липсва като човек, като актьор. Ще ни липсва благият му характер, великолепното му чувство за хумор. Поклон!", сподели пред Lupa.bg Мирослав Пашов.