Диригентът Мартин Пантелеев за секс обвиненията срещу Доминго: Скоро жените ще се налага сами да се ухажват

Култура
13:50 - 14 Август 2019
7236
Диригентът Мартин Пантелеев за секс обвиненията срещу Доминго: Скоро жените ще се налага сами да се ухажват

След обвиненията в сексуален тормоз, отправени към великия тенор Пласидо Доминго, редица изтъкнати музиканти излязоха в негова защита. В подкрепа на колегата си се изказаха оперната прима Райна Кабаиванска и именитият диригент Мартин Пантелеев.

Ето какво написа късно снощи маестрото, който дирижира оркестри по цял свят: "След поредната жертва на малоумното модерно време в лицето на Пласидо Доминго, който видите ли, си позволявал от 80-те години насам полови фриволия спрямо изискани дами, и щом може да се опетняват имена на всякакви известни личности с абсолютно недоказани факти и случки преди десетки години, значи аз предлагам направо, ако някоя баба се сети за някой дядо, макар да не е вече жив, ама дорде е бил жив ѝ е досаждал по сексуалному, направо внуците му да ги съдят и да плащат за униженията на бабата, па ако ще и в затвора да ги тикат. Ама ха!

Между другото с тия тенденции и заради така и така изнежения “силен пол”, скоро жените ще се налага сами да се ухажват. То няма лошо, ама кой и как да ражда? Мъжете? Слава Богу не могат, иначе ехеее... отдавна да са почнали. Я да млъквам, че отиде профила ми зарад сексизъм. Честито на победителките!"


Часове преди това прочутата българска оперна прима Райна Кабаиванска също защити своя дългогодишен колега и сценичен партньор Пласидо Доминго от обвиненията за сексуален тормоз, отправени към него от оперни изпълнителки.

„В моята дълга кариера много пъти съм работила с Пласидо Доминго, с когото сме делили големи успехи на сцената. Пласидо винаги се е държал като джентълмен.” Това изявление на Кабаиванска бе публикувано на официалната Фейсбук-страница на Майсторския клас на Райна Кабаиванска, като е преведено и на италиански.

Коментарът бе съпроводен и с черно-бяла снимка на Доминго и Кабаиванска от Ла Скала. През годините оперната прима има множество представления заедно с Доминго – „Тоска”, където се превъплъщават в главните роли на Тоска и Каравадоси, „Трубадур” под диригентството на Караян, „Силата на съдбата“ на Верди, „Франческа да Римини” на Дзандонай и много други.


Вчера световните агенции разпространиха твърденията на обвинителките на оперния колос и така Доминго стана поредният влиятелен мъж, станал обект на нападки от т.нар. движение #МеТоо. Според тях десетилетия наред Пласидо Доминго - един от най-известните и влиятелни мъже в света на операта, се е опитвал да оказва сексуален натиск върху жени, примамвайки ги с предложения за работа, като понякога ги е наказвал професионално, когато са отхвърляли опитите му за сближаване.

Считан за един от най-големите оперни певци на всички времена, 78-годишният Доминго е и виден диригент и директор на Лосанджелиската опера. Носителят на многобройни награди "Грами" е изключително уважавана фигура в оперния свят, описван от колегите си като човек с изумителен чар и енергия, който работи неуморно, за да промотира своята форма на изкуство. Обвинителките му и други представители на бранша обаче познават и "смутната" страна на Пласидо Доминго, за която казват, че е обществена тайна в света на операта. 

Осем певици и една танцьорка са разкрили за агенцията, че са били обект на сексуален тормоз от страна на отдавна женения тенор, роден в Испания, в продължение на три десетилетия от края на 80-те години на миналия век. Доминго се е опитвал да ги ангажира в сексуални отношения на различни места. Сред тях са оперни компании, в които е заемал ръководни постове.

"Твърденията на тези неназовани лица, датиращи от тридесет години, са дълбоко смущаващи, и така представени, неточни", бе лаконичен самият Пласидо Доминго.


Същевременно операта в Сан Франциско отмени планирания за 6 октомври концерт с участието на испанския тенор. Събитието трябваше да отбележи 50-годишното сътрудничество на Доминго с трупата на операта. В изявление ръководството на оперния театър отбелязва, че макар описаните случаи да нямат нищо общо със Сан Франциско, трупата държи на политиката си на нетърпимост към сексуалния тормоз и изисква от всички свои членове да се придържат към най-високите стандарти на професионално поведение.

По-рано Симфоничният оркестър на Филаделфия също оттегли поканата си към Доминго да участва в концерт, планиран за 18 септември.