Дисидент №1: Плевнелиев пробута Христо Иванов за министър

Петър Бояджиев атакува остро лидера на ДБ, не бил постигнал нищо в живота си

Политика
10:30 - 17 Юли 2022
10514
Дисидент №1: Плевнелиев пробута Христо Иванов за министър

Дисидент №1 Петър Бояджиев, който от десетилетия живее във Франция, атакува остро Христо Иванов, като го свърза политическата му кариера с президента от ГЕРБ Росен Плевнелиев.

Lupa.bg публикува мнението на Бояджиев без редакторска намеса:

Наглостта на Христо Иванов, преминава всякакви граници. Изнасянето на лекции, какво е политиката и как се праве вече е наглост.

Този човек, нищо, ама нищо не е постигнал до сега в живота си. Въртя се из някакви НПО –та. После Прокопиев го пласира в служебното правителство на Плевнелиев. Говоря за неща които знам от първа ръка.

След това Плевнелиев настоя да остане като редовен министър. Нищо не направи нито в структурата на министерството, нито кадрово.

По негово време корупцията вътре в министерството му беше в застрашителни размери. Чиновниците се пишеха участници в какви ли не европроекти и получаваха по тази линия двойно и тройно повече от заплатите си.

Този човек става опасен във маниакалността си, че е царят на политиката, а всъщност е палячо. Спомнете си в 46 парламент той пръв каза истината за проекта на Доган ИТН, сега напълно забравя за това и ще прави бели. Сигурен съм.

Щял да прави правителство с ИТН. Отвръщава ме вече поведението му.  Помислете, как са щели да останат Кирил Петков и Лена Бориславова в ДА България и Христо да им е лидер. Ами той е няколко класи под тях. На какво отгоре стъпва след като зад себе си няма нищо постигнато.

Да не говорим, че 2017 година се изпокараха с Радан Кънев и всеки поведе дружината си към канавката. После Атанасов и Радан си размениха местата като заместник и председател и направиха сватбата с Христо. Продължаваме промяната са дипломатични и няма да допуснат публичен сблъсък, което е правилно.

На аз нямам причини за подобни задръжки. Между другото Асен Василев назова това, с точната дума идиотщина, без разбира се да споменава имена.

ВИЗИТКА:

Петър Бояджиев е роден на 3 юли 1941 г. в Шумен в семейство на чиновник. Завършва гимназия в родния си град. След казармата е приет да учи математика в Софийския университет. В навечерието на ІХ конгрес на БКП през 1966 г. заедно със своя приятел Алфред (Фреди) Фосколо разпространяват позив с искания за излизане от Варшавския договор, за свобода на сдруженията и многопартийност.

Държавна сигурност го поставя под наблюдение и го задържат на 15 август 1968 г. – месец преди нахлуването на войските на Варшавския договор в Чехословакия. Предлагат му да сътрудничи на спецслужбите, като замине във Франция и проникне в емигрантските среди.

Бояджиев отказва. Осъден е на 12 години затвор при строг режим. Разбирайки това, майка му изразява негодуванието си и е затворена в психиатрична клиника, където няколко месеца по-късно слага край на живота си.

Петър Бояджиев е изпратен в политическия отряд на Старозагорския затвор, където следват поредица от опити да бъде вербуван за агент на ДС и изпитва на гърба си цялата гама от физически и психически методи за натиск на репресивната машина. Освободен е след изтичане на наказанието на 3 май 1978 г. Принуден е да изкарва прехраната си като общ работник и дърводелец.

На 2 декември 1992 г. президентът Желю Желев възлага на Петър Бояджиев, кандидат за министър-председател, посочен от парламентарната група „Предизборен съюз на БСП и коалиция“, да състави правителство. Кандидатурата се оказва неконституционно съобразна, тъй като бившият политзатворник има двойно гражданство – френско и българско.

През 2016 г. водачът на ДОСТ Лютви Местан съобщава, че Петър Бояджиев ще ръководи съставянето на алманах с всички загинали и угнетявани от комунистическия режим.