Днес е светъл празник!

Днес е Малка Богородица

Новини
11:39 - 08 Септември 2024
1540
Днес е светъл празник!

На 8 септември православната църква отбелязва празника Рождество на пресвета Богородица, известен в народната традиция като Малка Богородица. На този ден се чества рождението на Христовата майка.

От 1993 година насам на днешния ден Хасково отбелязва своя официален празник. Хасково е популярен като градът на Богородица, която местните жители приемат за своя покровителка още от Възраждането, а днес и заради най-високия монумент на пресветата майка с Младенеца в света, който се извисява на Младежкия хълм на височина от 32 метра и е вписан в световната книга за рекорди "Гинес".

По традиция празничният ден на Хасково започва с тържествена литургия в катедралния храм "Успение Богородично". От 12:00 часа в залата на Драматичен театър "Иван Димов" е тържественото заседание на Общинския съвет по повод 8 септември. На него ще бъдат връчени отличията "Почетен гражданин на Хасково" и "Почетен знак на Хасково". Привечер гостите на града и гражданите на Хасково са поканени на безплатно лятно автокино.

Празничната седмица, изпълнена с много музикални, арт и спортни прояви, ще завърши с концерт на площадка "Спартак" с участието на Дивна и Мария Илиева. Кулминацията на празничния ден на Хасково е с цветната феерия от светлини в небето над града тази вечер.