Днес откриват пропагандния македонски клуб в Благоевград

Вчера премиерът на РСМ Димитър Ковачевски заяви, че няма да присътва

Новини
09:21 - 30 Октомври 2022
2166
Днес откриват пропагандния македонски клуб в Благоевград

Представители на партии и на президентската институция на Република Северна Македония ще присъстват на откриването на така наречения македонски културен клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград, обявено за 12 часа. 

Основен инициатор за откриване на македонски културен клуб в Благоевград е Сдружението за защита на  индивидуални човешки права  ,  което е обявено от  българския  съда  като противоконституционно и незаконно, и в момента тече процедура по неговата дерегистрация.

До момента участие на официални лица от югозападната ни съседка са  потвърдили лидерът на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и Миле Бошняковски, началник на кабинета на президента Стево Педаровски. Премиерът на РСМ Димитър Ковачевски заяви, че няма да присъства, но подготвя документи с официално искане до българската държава за легитимирането на клуба

От 11 часа пред паметника на Гоце Делчев в Благоевград започва и мирен протест на граждани, събрали се в социалните мрежи. Те се обявяват срещу опитите за  легитимиране на противозаконни и противоречащи на Конституцията на България центрове в "сърцето на Пиринска Македония". Частната инициатива, наречена "македонски културен клуб" според тях е  поредната антибългарска провокация от страна на политиците в Скопие. Според Конституцията България е еднонационална държава, а в Преспанското споразумение е записано, че македонско малцинство в страната ни няма.