ДНСК няма пари да прави проби на съмнителен асфалт

Според и.д. началник на институцията Деляна Панайотова от години това е сериозен проблем за качествен контрол на сторителството на пътища

Новини
18:32 - 12 Март 2023
3741
ДНСК няма пари да прави проби на съмнителен асфалт

В бюджета на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) няма средства за взимане и правене на проби там, където има съмнение за качеството на влаганите материали, каза пред БНР арх. Деляна Панайотова - и.д. началник на институцията. По думите ѝ такива средства не са били предвиждани в последните поне 10 години.

"В последните години ДНСК леко е абдикирала поради липсата на финансови възможности в една функция, която законът ѝ възлага - да отговаря за качеството на строителните продукти, т.е. ДНСК има тези права, но и тези задължения“, изтъква Панайотова, добавяйки:

„При възникнало съмнение по време на строителния процес в качеството на определен вложен материал, ДНСК има право да извика проба, но за съжаление в последните години ДНСК не разполага с този финансов ресурс. По този повод сме водили разговори с министър (Иван) Шишков. Той проявява пълно разбиране. Имаме увереността, че с приемането на следващия бюджет това ще бъде заложено като приоритет".