До 1000 лв. глоба за укрито прасе в Пловдивско

В Първомайско отказват да колят животните, търсят помощ от омбудсмана

Новини
12:26 - 07 Август 2019
3292
До 1000 лв. глоба за укрито прасе в Пловдивско

От 500 до 1000 лв. е санкцията за укриване на нерегистрирани прасета от типа заден двор. Това съобщи д-р Камен Янков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив.

Той уточни, че до момента нито едно нелегално прасе не е открито в района на с. Белозем и съседните села от община Раковски. Оттам в понеделник стартираха проверките на ветеринари, полиция и местна власт във връзка с издирването на нелегални свине. Във връзка с огнището на африканска чума по свинете, открито в частното ловно стопанство „Здравец“, има заповед за унищожение на всички нерегистрирани животни в 20-километровата зона около с. Белозем. Там се намира единствената в областта промишлена свинеферма с над 10 000 животни.

Засилените проверки продължават и през следващите дни, информира marica.bg. Те ще обхванат поетапно населените места в общините Брезово, Асеновград, Първомай, Марица, Садово, Стамболийски, Съединение, Хисаря, Кричим, Родопи и Перущица, но не се знае в каква последователност. Хора, които не са заклали животните си досега, не е късно да ги регистрират, за да ги спасят, коментира д-р Янков.

Той уточни, че ако се открие живо и нечипирано прасе, се дават 24 часа за доброволното му умъртвяване. При неизпълнение на предписанието следват финансови санкции от 150 до 1000 лв. Крайната мярка, до която той се надява да не се стига, е издаване на заповед за влизане в частния имот, конфискуване и евтаназиране на животното.

Ако не се успокоят страстите, това може да се случи в Първомайско. Напрежението е най-голямо в селата Караджалово, Крушево, Градина, Дебър и гр. Първомай. От няколко дни собствениците на прасета протестират и отказват да заколят животните, като временно затварят различни кръстовища. Те са призовали омбудсмана Мая Манолова да посети „горещата“ точка.