До 13 млн. лева може да стигне ремонтът на театър „София“

Финансовото осигуряване ще стане с държавни или общински средства, както и приходи от спонсори

Новини
14:31 - 28 Септември 2019
1815
До 13 млн. лева може да стигне ремонтът на театър „София“

Един от малкото храмове на Мелпомена, които очакват генерален ремонт е общинският театър „София“, съобщава „Монитор“. Столична община обещава да осигури 13 млн. лв по различни европейски програми.

Ако ремонтът стартира през пролетта, както се надяват от екипа, трупата на театъра ще търси други сцени в столицата, за да не преустанови спектаклите.
Ремонтът е предвиден да обхване цялата сграда в парка „Заимов“. При изготвяне на техническия паспорт е установено, че трябва да се повишат енергийните показатели, за да се спре оскъпяването на издръжката.

Още през 2015 г. пълният работен проект за ремонт по всички части – акустика, сценична механизация, осветление и озвучаване, енергийна ефективност, конструктивна част, елинсталации и водопровод е бил готов, но не е реализиран.

"Разрешението, което имахме за 2016-а, бе подновено през декември миналата година и сега проектът вече е придвижен и е на дневен ред", каза зам.-директорът по техническата част арх. Мирослав Церовски.

Финансовото осигуряване ще стане с държавни или общински средства, както и приходи от спонсори.
Предвижда се реконструкцията на залата да е с 400 места и многофункционална и автоматизирана сцена, както е по световните стандарти в големите театри. Сградата на театър „София“ не е ремонтирана от 40 години.

В района на парка „Заимов“ се обособява най-голямата театрална зона в столицата и не случайно спирката на метрото се казва „Театрална“.