До 1800 лева вече взимат учителките в детските градини

Забавачките наемат студенти по педагогика или хора без опит

Новини
20:51 - 09 Юли 2020
8774
До 1800 лева вече взимат учителките в детските градини

Заплатата на учител в детска градина може да достигне до 1800 лв. В същото време офертите за помощник-възпитателите започват от 515 лв. и не минават 700 лв., показва проверка в един от сайтовете, предлагащи работа. Това означава, че т.нар. "лелки" вземат тройно по-малко от учителите в забавачките.

Една от частните градини в столицата търси учители с английски език, като единственото условие е да са завършили предучилищна педагогика. Одобреният кандидат ще получава между 1200 и 1800 лв. преди удръжките, става ясно от обявата. За сравнение минималната работна заплата в колективния трудов договор на учителите за тази година е 1085 лв., или около 900 лв. след данъците, пише в. "Монитор". Друга частна забавачка пък търси още един учител, тъй като увеличава капацитета си. Оттам предлагат между 900 и 1400 лв. бруто за „бакалавър“ или „магистър“ с присъдена професионална квалификация „педагог“ или „детски учител“, „детски и начален учител“. Владеенето на английски език не е задължително, но пък носи предимство на кандидатите. По-голям шанс да бъдат наети имат и тези с интереси в областта на приложното творчество, музиката.

1200 лв. чисто с осигурен обяд и час обедна почивка пък предлага трета забавачка. Оттам са готови да наемат завършили висше по „Предучилищна педагогика“, „Начална и предучилищна педагогика“, „Предучилищна педагогика с чужд език” или дори такива, които са записани да се обучавате в една от посочените специалности. Това означава, че и студентите могат да си намерят работа, осигуряваща над минималната работна заплата за учител още преди да са получили дипломата си.