До 7 години затвор за фена с гей знамето в Катар

Човекът кауза нахлу на терена с три послания, съдбата му остава неясна

Спорт
12:31 - 29 Ноември 2022
3339
До 7 години затвор за фена с гей знамето в Катар

Португалия победи Уругвай с 2:0 в късния мач от вчерашната програма на Мондиала, но нито резултатът, нито култовата ситуация около гола на Кристиано Роналдо, който все пак се оказа, че не е негов, не са основните тема след срещата.

В социалните мрежи най-коментираното нещо е фенът, който нахлу на терена и развя флаг в цветовете на дъгата, а макар телевизионното предаване да се опита да скрие това от зрителите, кадрите все пак се забелязаха.

Внимателен поглед на случилото се и появилите се по-късно снимки показаха, че всъщност въпросният мистериозен човек отправи три послания.

Първото и най-видимо е ясно - знамето в цветовете на дъгата в подкрепа на ЛГБТ обществото. Отпред на неговата тениска пишеше "Спаси Украйна", а пък от задната страна бе изписано "Респект за иранските жени", пише dir.bg.

Човекът бързо бе хванат от стюардите и изведен от стадиона, като веднага

започнаха спекулациите около предполагаемата му съдба, която остава неизвестна до този момент.

Първата неизвестна е кой е този човек и каква е неговата националност. Ясно е, че той е бил арестуван, най-малкото заради нахлуването на терена по време на мача, което би ти донесло няколко часа в полицейското управление и в най-либералната страна.

Тук обаче идват вече сериозните казуси, защото хомосексуалността и нейното пропагандиране са незаконни неща за Катар. Именно заради това

всички отбори на Мондиала получиха забрани да носят капитански ленти в цветовете на дъгата.

"Човекът кауза", както го нарекоха в социалните мрежи, обаче ясно пропагандираше различната сексуална ориентация със знамето си, а това може да не означава просто арест и глоба, а дело срещу него и почти сигурен затвор.

Провинението му е ясно описано в катарското законодателство, като се предвижда от една до седем години затвор,

а това е казус, по който дори и ФИФА не може да помогне на нахлулия фен.

Дали той е бил наясно с възможните последствия остава загадка, но действията му бързо го превърнаха в герой в социалните мрежи.