До месец ще се разбере дали ваксините предпазват от пренасяне на коронавируса

Новини
00:46 - 14 Януари 2021
2500
До месец ще се разбере дали ваксините предпазват от пренасяне на коронавируса

Най-късно в средата на февруари се очаква яснота дали ваксинираните срещу Ковид-19 могат да останат преносители на вируса на болестта и така да заразяват хора без имунизация. Това съобщи Алберт Бурла, изпълнителен директор на "Пфайзер", в разговор с евродепутати от групата на Европейската народна партия.

Бурла добави, че във второто тримесечие на тази година ръководената от него лаборатория ще достави в ЕС 75 милиона дози ваксина. По неговите думи до края на годината може да се очаква "Пфайзер" да произведе два милиарда дози, вместо 1,3 милиарда, заради успешно мащабно развитие на производствените мощности.

Бурла поясни, че засега доставките изглеждат ограничени заради липсата на достатъчно суровини за производството на ваксината. По неговите думи препаратът със сигурност действа срещу разновидностите на вируса, открити в Южна Африка и във Великобритания.

Франц Хаас, изпълнителен директор на "CureVac", отбеляза, че представляваната от него лаборатория разработва технология за подобна ваксина от 20 години. "Целим нашата ваксина да не изисква поставянето на две дози", добави той пред евродепутатите.