До свидания, братушки: Само 21 руски дипломати са останали в България

Новини
22:34 - 20 Декември 2022
4275
До свидания, братушки: Само 21 руски дипломати са останали в България

В момента в руското посолство в София, както и в консулствата на Руската федерация у нас, има общо 21 дипломатически лица, трима консули и 16 души административно-технически персонал.

Това стана ясно от отговора на служебния външен министър Николай Милков (на снимката) на въпрос на съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов относно това колко души персонал на руското посолство са останали у нас, след като през лятото кабинетът "Петков" предприе безпрецедентни мерки и изгони огромен брой руски дипломати от България.

През юни бившият премиер Кирил Петков обяви, че 70 души от руското посолство трябва незабавно да напуснат страната ни. Тогава руските дипломати в България бяха 116 души. Решението на Петков предизвика огромен политически скандал, а БСП обяви, че прекратява всякакви преговори с водача на ПП за съставяне на кабинет.

Кирил Петков предизвика и ответна реакция от страна на руския посланик в България Елеонора Митрофанова. С ултимативен тон тя заяви, че Русия ще скъса всякакви дипломатически отношения със страната ни. В крайна сметка Петков отказа да се съобрази с Митрофанова, руските дипломати напуснаха страната със семействата си и скандалът постепенно утихна.