Добра новина: Държавата плаща за коли и книжки на инвалидите

Таванът на финансовата помощ е до 8000 лева на човек

Новини
22:10 - 22 Февруари 2020
6498
Добра новина: Държавата плаща за коли и книжки на инвалидите

Хора с увреждания ще могат да преустроят автомобилите си и да изкарат шофьорски курс безплатно, с пари от социалното министерство.

Таванът на финансовата помощ е до 8000 лева на човек, като всеки сам може да реши как да бъде подобрен автомобилът му според неговите индивидуални нужди и вида на увреждането му.

За тези, които нямат шофьорска книжка, министерството ще плати и курса. Целевата помощ ще включва и подобряване на жилищната среда, като тук ще могат да кандидатстват  дори представители на домсъвета, съобщава Нова тв.

И разказва за д-р Даниела Данчева, която има специално оборудван автомобил. Зад волана е повече от 20 години, а фактът, че е с четири изкуствени крайници не я прави по-малко шофьор от всеки останал на пътя.

„Аз се научих да паркирам едно време на полигон. Толкова добре, че даже Бойко Борисов ме похвали, че паркирам по-добре от неговите лични адютанти и шофьори”, каза тя.

Данчева пояснява, че преустройството за всеки е различно – един се нуждае от завъртаща се седалка, друг от изнасяне на педалите до волана, а трети трябва да успява да влезе в колата директно с инвалидната количка. Именно по тази причина и от социалното министерство дават възможност всеки сам да прецени какво му е нужно.

„Задължително обаче трябва да притежават документ, че здравословното им състояние позволява да бъдат пълноценни и активни шофьори”, заяви Марина Сарадинова - изп. директор на Фонд „Социална закрила” към МТСП.

Практиката показва, че в повечето случаи целевата помощ от 8000 лева ще е достатъчна.