Добра новина в Lupa.bg: Семейството на отровения Стефан има нов дом

Трагедията с 9-годишното дете потресе България през октомври 2019-а

През ключалката
13:34 - 09 Април 2021
6238
Добра новина в Lupa.bg: Семейството на отровения Стефан има нов дом

Добра новина в Lupa.bg въпреки целия поток лошотия - семейството на 9-годишния Стефан, който издъхна отровен през 2019-а, вече обитава нова къща.

Преди дни Вили Димитрова, която стартира кампания за подпомагане на семейството от село Кардам, съобщи, че се очаква сделката по прехвърляне на новата къща на децата.

Вили Димитрова се потруди, за да осигури дом на семейството на Стефан

Финалът бе даден днес: „Финализирахме сделката и децата от Кардам ще живеят в свой дом. Благодарим на всички добри хора, които отделиха време и средства това да се случи. Благодаря на Община Генерал Тошево, които бяха много отзивчиви и учтиви и на Вили Димитрова, че ме направи част от тази кауза”, написа във фейсбук. адв. Петър Николов, който също помогна на разбитото семейство.

Богоугодната инициатива бе подпомогната юриста, който направил нотариалните документи, нотариален акт и бил упълномощен да представлява предишния собственик, като всичко минало за негова сметка. Такса поела и от нотариус Снежина Желева. За прехвърлянето на къщата се търсеха още 499.40 лева, които вече са събрани.

След трагедията с 9-годишния Стефан за неговите пет братчета и сестричета се грижат баба им Стоянка и дядо им Живко, тъй като майка им Росица избяга от дома им. Благодарение на добри хора бяха събрани 6500 лева, с които бе закупена новата къща.

Трагедията с мистериозната кончина на 9-годишния Стефчо потресе цялата държава. След всички експертизи стана ясно, че причина за смъртта на детето е отравяне с фосфин.

Отровният газ бил в таблетки срещу гризачи, които пък били открити в направени дупки в стената, замазани отгоре с кал. Токсичното вещество става опасно при съприкосновение с вода. Влажната замазка още повече е ускорила отделянето на отровния газ. Таблетките били открити зад леглото на Стефан. Детето е било изложено на отровния газ около дванадесет часа.

Момчето почина на 27 октомври, а часове след това две от сестрите му – на 7 и на 11 години, бяха настанени спешно в болница със същите симптоми – гадене, повръщане, коремна болка, диария, замаяност и неправилен сърдечен ритъм. Оказа се, че Стефан и сестрите му са спели заедно в една стая, а другите три деца от семейството, на които нищо не им стана, били в другата стая.