Добре дошли в Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu (ВИДЕО)

Ексклузивно
23:38 - 17 Декември 2019
6141
Добре дошли в Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu (ВИДЕО)

Добре дошли в Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu! Това е невисоко възвишение с 300 метра надморска височина, намиращо се в Нова Зеландия. За удобство във всекидневното общуване това название често се съкращава от местните жители до Таумата.

Приблизителният превод на този топоним е: „На върха на хълма, където Таматеа, мъжът с големите колена, който се подхлъзна, известен като Ядящия земя и Гълтащия планини, се изкачи, за да свири на флейта на своята възлюбена”.

Този топоним има 83 букви (в българската му транскрипция) и се смята за най-дългия в света. Има няколко версии на произношението на това наименование. Например в Книгата на Гинес е записана версия на топонима, състояща се от 92 букви (на английски език).

По-дългата версия е по-формална от настоящата по-кратка. Въпреки това местните жители потвърждават, че по-дългото наименование винаги се е използвало от местните маори.

Жителите на населеното място с едно от най-дългите имена в света - Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch, което се намира в Уелс, пък твърдят, че този топоним е измислен специално, за да имат най-дългото название на населено място във Великобритания.