Добрев: Две години аху-иху, а сега е тихо

Според депутата от ГЕРБ веселата компания на "Промяната" поръчвала на гърба на народа, затова сега сметките не излизат

Новини
12:44 - 22 Април 2023
4856
Добрев: Две години аху-иху, а сега е тихо

2 години веселата компания на "Промяната" поръчваха на гърба на народа. Аху-иху, а сега е тихо. Сметката дойде-с оповестяването на състоянието на държавния бюджет, каза Делян Добрев на пресконференцията на ГЕРБ за парите в държавата

Ситуацията е драматична. Решение може да се намери с голямо мнозинство в парламента, което да вземе непопулярни решения, заяви той. 

Дупката в бюджета за образование е ефектът от  “Промяната” и цената на популизма. В проектобюджета няма нито лев за системата на висшето образование. Разходите за храна не са актуализирани, разкри Десислава Атанасова. 

"Като част от екипите, които преговаряха по законодателната рамка ние приехме, че ще работим по определени приоритети и това са над 30 закона. Да, имаме спор с ПП-ДБ по няколко от законодателните техники, както и по логиката, но нямаме спор, че е нужно работещо Народно събрание, което да взема решения и да излъчи правителството."

Нас много ни изненадва, на фона на всички тези наши уж добронамерени разговори и общи стратегии, вече днес темата е друга. Отново нашите колеги от ПП-ДБ се връщат към мантрата за корупцията и ГЕРБ да се разграничават от някакви модели: 

А ето го моделът - съд закона за бюджет. Моделът ГЕРБ е нула мигранти, предвидливост и стабилност. След две години управление, другият модел какъв е - миграция, дългове, инфлация. Кой модел предпочитат българите? Сигурност и стабилност или спирала от дългове, нулеви инвестиции, спрени оперативни прокуратурата, липса на План за възстановяване, насочени средства от ПВУ към социални плащания, категорична бе Атанасова. 

Огромна дупка в бюджета заварихме ние, а сега трябва заедно да търсим решение как да се справим, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

"Дългът ще стане 70 млрд. лв. 2 милиарда ще отидат за лихви по чужди банки. Това ни очаква. Това е всички, които казват, че могат сами да управляват."

Честно беше днес да разберем от кой ПП-ДБ очакват подкрепа. Няма как да са всички партии. След като не искат да конкретизират, започваме да четем бюджета, допълни той. 

Едно е ясно - денят, в който Радев вдигна юмрук, ГЕРБ ви вкарахме в чакалнята на еврозоната. Каква е тази опорка за еврозоната. На 1 януари щяхме да сме в еврозоната. С тези показатели еврозона няма да има - честито на "Възраждане", че референдум няма да има.

Уплахът е огромен, защото има още капани, неотразени в бюджета. В "Чирен", е пълно с пъти по-скъп газ, посредниците чакат да бъдат компенсирани. Разликата в цената очакват някой да я покрие - това е още половин милиард, заем от близо милиард, който беше даден на "Булгаргаз" - кой ще го плаща? 

Искам да предупредя колегите от "Възраждане" - с мен американец никога не е говорил, да ми поставя условия. Имаме американски и европейски партньори. Не може да говориш от една страна срещу ЕС, в същото време да искаш да им вземеш милиардите евро. Не е честно! Или не искаш нищо, или се съобразяваш с решенията на ЕС. Ние не сме по-малко бабаити, коментира той. 

Не знам ПП-ДБ от какво толкова са се уплашили. Те искат заедно да предоговорим Плана за възстановяване. И още една много съществена част - част от авансите, да не кажа всички, вече са похарчени. И вие от медиите сте го проспали това. Когато питате за отговорност, вие също имате отговорност. Как аз мога да поема отговорност, а вие не искате да поемете!?

Новият 13-милиарден дълг е разрушителен.  Времето на популизма и празните приказки приключи, категоричен бе лидерът на ГЕРБ.

По детски, по момински наивно предложението за правителство на малцинството. Или заставаме заедно зад бюджета, реформите, или казваме вкупом - пускаме дълга и държавата ще колабира.  Тезите или сам или с никой не важат! В името на държава да се обединим, да я извадим от кризата, пък после, ако ще да ни няма, партии все ще се намерят. Отговорност, завърши Бойко Борисов.