Добромир Банев: Във Виена щастието става достъпно (ВИДЕО + СНИМКИ)

Култура
11:53 - 09 Май 2023
16017
Добромир Банев: Във Виена щастието става достъпно (ВИДЕО + СНИМКИ)

„Кое е най-хубавото нещо в София? – Влакът за Виена.” Повече от век тази шега между чужденците, посещавали някога нашата столица, е актуална.

Във Виена съм за трети път. Сега повод беше откриването на изложбата „Цветни полета“ в Дом „Витгенщайн“ на големия артист Николай Тонков. Той от години живее в Берлин, но изкуството му го прави гражданин на света, произведенията му събират наши сънародници и чужденци от цял свят.

Разхождахме се с приятели из виенските улици, цъкахме с език на чистотата, дивихме се от уредбата, на която се радва този наистина забележителен град. С очите си видяхме как всяка сграда се поддържа и възстановява, по улицата няма боклук, няма кучешки екскременти.

Виена съществува спокойно, с извънредно добре уреден транспорт, така че никога не рискуваш да закъснееш за мястото, към което си се запътил. Случайни минувачи ти се усмихват, стоките в хранителните магазини струват точно колкото и тук, а пекарни на всеки ъгъл изкушават с прясно изпечени кроасани и еспресо.

Останах зашеметен от начина, по който във Виена са решили начина за съхранението и събирането на боклука. В града има навсякъде отделни кошчета за кучешки изпражнения, поставени са и стойки за найлонови торбички. Глобата за неприбрани кучешки изпражнения е 50 евро. Подобна е за хвърляне на угарка или хартийка. Кошчетата за боклук имат приставка за фасове. Щатните инспектори по чистотата са подпомогнати от доброволни сътрудници, обикалят със специални жилетки и пишат фишове за глоби. 40% от боклука отива за рециклиране, а останалият се отделя за изгаряне в инсенератори и др., които произвеждат ток, отопление и биогаз.

По улиците не можеш да видиш кофи за боклук, те се съхраняват в специално проектирани помещения в жилищните и офисните сгради и са толкова чисти, че съвсем спокойно можеш да ги объркаш с офис, да речем. Казвам го съвсем сериозно и по тази причина се чувствам буквално омерзен при мисълта за това как стои въпросът със боклука в България. Не можем да бъдем радостни, ако усещането за щастие преобладава.

Не можем да бъдем добри, ако душите ни се терзаят за собственото си достойно оцеляване. Защото докато във Виена хората живеят, на нашата географска ширина ние просто съществуваме. Дали София расте, но не старее е, меко казано спорно. Едно е сигурно: Виена старее и не спира да блести. И все по-бляскава става.

Поетът Добромир Банев специално за Lupa.bg

@dobromir.banev #добротиибаневизми #добромирбанев #dobrotiibanevizmi #dobromirbanev #vienna #viennacity #lovevienna #mytown #clean #goodlife ♬ original sound - dobromir.banev

Б.ред. Видеото на Добромир Банев има над 23 000 гледания в платформата „Тик-ток“