Доц. Андрей Чорбанов: Август няма да има ваксина

Лекарство, облекчаващо симптомите, няма да е решение в глобален план

Новини
09:36 - 25 Април 2020
3735
Доц. Андрей Чорбанов: Август няма да има ваксина

"Логично е броят на заразените да експонира", каза в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" доц. Андрей Чорбанов от БАН. Според него пътуванията по Великден не са единствената причина за увеличаването на бройката.

"Дори да не бяха излизали никъде от градовете си, семейно се събираха много хора от много места, което няма как да бъде ограничено, и се разпространява вътре в самите семейства", каза доц. Чорбанов.

Той обясни, че политическата прогноза е била още февруари-март да има ваксина. Истината е, че науката не може да работи под напрежение.

"Това, което мога да гарантирам със сигурност е, че август няма да има ваксина, която да бъде ефективна. В момента много държави тестват ваксини. Фирмите производители са били склонни да инвестират сами в себе си. Много от западните правителства са реагирали веднага и са инвестирали", каза ученият.

Според доц. Чорбанов огромният брой ваксини не значи нищо. Успеваемостта е нещо друго. В науката огромният брой експерименти не водят до позитивни резултати, ако не е уцелен правилният път. Той обясни, че ваксината може да бъде готова до година и няколко месеца.

За лекарство може да бъде намерено нещо, което да намали симптомите, но това няма да е решение в глобален план.