Доц. Ангел Кунчев: Системата за записване за ваксинация трябва да заработи от 1 март

Новини
09:02 - 22 Февруари 2021
3911
Доц. Ангел Кунчев: Системата за записване за ваксинация трябва да заработи от 1 март

"Записване за ваксиниране, за да се избегнат опашките ще започне на 1 март, когато е системата за записване да заработи. Не мога да гарантирам, че ако човек се запише няма да има опашки. В целия свят има опашки и то по-дълги от нашите”, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той отговори на няколко зрителски въпроси, които го попитаха ако първата доза от ваксината е поставена в София, но се налага по-дълго пребиваване в друг град, възможно ли е втората доза да се направи на друго място, а Кунчев заяви:

„Не е невъзможно, макар че е за предпочитане втората доза да се направи там, където е поставена и първата. Това ще улесни процеса. След като една ваксинация е направена  и е вкарана в системата, данни за този човек има, независимо къде е той”.

„Пациентът трябва да е активната страна е, когато наближи деня за втората доза. Той най-добре знае кога идва деня за втора имунизация. Ако има някакво препятствие, да си направи сметката. Той активно трябва да търси. Колегите на места знаят хората за реимунизация”, добави той.

По думите му не е добре да се отлага безкрайно втората имунизация. По принцип за ваксините няма краен срок. Има оптимален срок. Много изследвания показват, че ако втората доза се направи в този период, има данни, че нивото на антитела е максимално високо”.