Доц. Чобанов: Не е ясно дали руската ваксина пази от Covid-19

Новини
08:27 - 07 Септември 2020
4083
Доц. Чобанов: Не е ясно дали руската ваксина пази от Covid-19

В момента сме свидетели на първия етап на руската ваксина - да се докаже, че предизвиква имунен отговор. Но това не означава, че тя работи. Тази позиция изрази доц. Андрей Чорбанов от института по микробиология към БАН пред Би Ти Ви за напредъка на препарата.

Тя няма директни странични реакции, посочи той. Най-важното на този етап за ваксината обаче е, че не е ясно дали тя предпазва от заболяването. Ясно е само, че генерира имунен отговор.

До година и половина вече ще има медицинска, биологична причина да бъдат приложени тези ваксини, които сега ударно се разработват по света. Преди този период всяко решение е политическо, това е и причината не учени, които ги разработват, а производители и политици да говорят за бъдещата ваксина, посочи доцентът.

Ситуацията в България в момента не е притеснителна, смята Чорбанов. Позитивните нищо не значат, въпросът е в броя на болните, а той е малък. Това, което трябва да се гледа, е броят тежкоболни, настоя човекът от БАН. Смъртността също е показател, но той го отдаде на това, че вирусът у нас започнал да поразява домовете за възрастни.

Ученият не очаква втора вълна у нас заради връщането на децата в училище.

И в момента децата и тези уязвими възрастни роднини са смесени, посочи той. Ново затваряне вкъщи според него е ненужно, а и хората не биха го позволили. Това все пак не е ебола, не е нещото, което ще е Армагедон за света, успокои той.