Доц. Дойчев: България е следващата цел на Русия

Военните цели на Москва не са само в Украйна, заяви шефът на Атлантическия съвет

Новини
21:20 - 11 Май 2022
6068
Доц. Дойчев: България е следващата цел на Русия

Следващата цел на Руската федерация е България, след като приключи с постсъветското пространство - това мнение изрази съпредседателят на Атлантическия съвет доц. Момчил Дойчев на конференция, посветена на дезинформацията и ролята на бившите тайни служби в Централна и Източна Европа в Европейския парламент.

Дойчев е на мнение, че руските военни цели не са само в Украйна, но и срещу целия Европейски съюз и НАТО.

За отношението към България той подчерта:
"Руската федерация третира България като слабото звено, което ще бъде следващият обект на агресия, може би след като завърши агресията в постсъветското пространство. Основание за това ни дава, че лидер на "Россотрудничество" - госпожа Митрофанова - стана посланик в България. И от нейното идване в България се интензифицира антиевропейската и антидемократичната пропаганда у нас".

Като действащо лице в тази посока Дойчев посочи президента, който според него заема антиевропейски и антинатовски позиции, както и създаването на проруската партия "Възраждане":

"Най-острото партийно острие е партия "Възраждане", която вече поставя директно въпроса за излизане от НАТО и ЕС и представлява сериозна заплаха за националната сигурност на България, но не среща - за съжаление - никаква съпротива", заяви той.

Като контрапункт евродепутатката ог ЕНП и бивш министър на отбраната на Литва Раса Юкнявичене заяви, че в страната ѝ никой в момента не говори за Съветския съюз - дори в нейното село. Много хора са развили добър детектор на лъжата", каза тя.