Доц. Фирас Алшарани от Испания пред Lupa.bg: Covid ни удря на всеки 6 месеца

Здраве
13:17 - 12 Октомври 2021
13872
Доц. Фирас Алшарани от Испания пред Lupa.bg: Covid ни удря на всеки 6 месеца

ВИЗИТКА:

Доц. Фирас Алшарани е от Сирия. Роден е в Дамаск през 1963 г. Завършил е Медицинска академия в София през 1987-а, добива специалност спортна медицина през 1989 г. и се дипломира в Спортната катедра към Медицинска академия през 1990 г.

През 1995 г. получава специализация по вътрешни болести - ревматология, ендокринология, онкология, гериатрия, инфекциозни болести в Hospital General във Валенсия. Между 1993 и 1995 е лекар към футболния клуб „Леванте Унион Депортива“, тогава от Втора испанска дивизия, сега в Първа, после е доктор и към други отбори до 2000 г.

От 1995 г. е асистент по вътрешни болести, а от 2004 г. е главен асистент. От 2014-а е доцент.

В момента работи в Hospital General във Валенсия. Лекарят от началото на епидемията е на първата линия в битката с коронавируса. За да е в помощ на изплашените българи и испанци, доц. Алшарани редовно пуска на стената си във фейсбук видеа, в които обяснява какво трябва да правим по време на епидемията.

Има сирийско, българско и испанско гражданство.

Lupa.bg потърси доц. Алшарани с няколко въпроса за пандемията, приликите и разликите между битката с вируса в Испания и България и каква, според него, е рецептата за спасение.

- Доц. Алшарани, вярно ли е твърдението, че четвъртата COVID вълна е „вълната на неваксинираните”?

- Да, това е така. Следващите вълни ще бъдат на всеки 6 месеца, ако няма масова ваксинация и ако 80% от населението не е ваксинирано. Имунизацията не дава никаква сигурност, че след 6 месеца няма да има зарази, които ще бъдат критично-смъртоносни. Това зависи от възрастта и рисковите фактори, но при ваксинираните, според данните, само 0,02% преминават лошо през вируса, а едва 0,004 са приети в болница.

- Масово българите не вярват на имунизацията заради мистификации, че иглата не помага. Факт е, че да си ваксиниран не означава, че няма да пренасяш заразата, нито, че няма да се разболееш. Защо, тогава, да се бодем?

- Българите трябва да погледнат страните, в които има високи проценти на ваксинация, и да видят как ваксинираните не се озовават в интензивното отделение, тази статистиката е достъпна за всички. в Испания процентът на инфекция е 49 на 100 хиляди жители и това е постигнато благодарение на масовите ваксинации, ние имаме около 79 % от населението с двойна доза.

Най-добрият пример са Съединените щати, където американското население е почти 50% ваксинирано. Според данните на САЩ процентът на инфектираните е 86% от неваксинираните, където смъртността е висока, а при 14% от ваксинираните само 0,004% са приети в интензивно отделение .

- Имате поглед от първа линия на битката в Испания, следите и случващото се в България, какво ви смущава при сравнение между двете държави?

- Сравнението е ужасно, Испания с 47 милиона, където въздействието на пандемията беше брутално, но благодарение на ваксинациите почти се върнахме към нормалния живот с много ниски нива на инфекции и без да се задръстват поликлиниките, болниците или интензивните отделения от ковид пациенти. Същевременно в България има високи нива на инфекции за 7 милиона жители и най-висока смъртност в Европа и може би една от най-високите в света по отношение на процента от населението.

- Виждате ли някакви грешки в действията на българското Здравно министерство, особено около разяснителната кампания за ваксинацията?

- Не мога да преценя със сигурност как са се справили с кампанията за ваксиниране при силна антиваксърска кампания и фалшиви новини с недоверие към всичко, но е очевидно, че нещата е можело да бъдат направени по по-добър начин.

Налице е промяна и трансформация на българския гражданин към пълно недоверие към всичко, за съжаление. Преди това беше народ, който вярваше в постиженията на медицината и нейните авторитети...

В днешно време повече струват идеите на конспирацията, отколкото мнението на 99,99% от учените, лекарите и експертите. Хората, обаче, са фиксирани в този 0000,1%, а повечето конспиратори са платени, без никакво съмнение.

- Появиха се мнения, че в сравнение с предишните варианти сега количеството вирус е 3000 пъти повече и маските не пазят добре, тогава каква трябва да е превенцията?

- За новите мутации, като например Делта, е доказано, че превенцията е ключът и че маските помагат в реално време при контакта между болни и неболни и че ваксините действат също толкова добре, колкото антиретровирусните лекарства и имуносупресорите или модулаторите, които използваме.

Доказано е, че имунитетът чрез ваксинация е 5-6 пъти по-силен, според американски проучвания по темата, тъй като при ваксинацията има стерилизиращ имунитет, т.е., ваксинираният човек има все по-малък шанс да се зарази отново.

При 19% ваксинирано българско население, а аз се съмнявам в тази цифра, защото знаем, че има много фалшиви свидетелства за ваксинация, без да са ваксинирани, със съжаление контатираме, медицината се е превърнала в бизнес дори в тази област.

България е изправена пред сериозен проблем по отношение на социалното и икономическото здраве, както и целият ЕС. Не след дълго ще се изисква здравен паспорт за работа в Европа и т.н., а с настоящата серология човек може да разбере дали наистина е ваксиниран или не. Затова и смятам, че сегашната вълна от октомври-ноември ще се повтори през април 2022-а.