Доц. Иво Инджов: ИТН е антисистемна партия, не може да вирее в управлението

В дългосрочен план партията има слаби шансове за силно политическо присъствие, прогнозира анализаторът

Новини
17:07 - 08 Юни 2022
2164
Доц. Иво Инджов: ИТН е антисистемна партия, не може да вирее в управлението

"България е изправена пред сериозно политическо изпитание на фона на войната в Украйна. България очевидно ще има правителство на малцинството, което ще бъде критикувано и от доскорошния партньор ИТН, и от опозицията, която отдавна му точи зъби. Трудно е да се каже дали ще има предсрочни избори".

Това коментира пред БНР доц. Иво Инджов, преподавател и специалист по политически комуникации. 

И допълни, че Северна Македония е лайтмотивът на ИТН:

"Те обвиняват лидерите, че извършват национално предателство. Има крайно непочтено политическо поведение от страна на Слави Трифонов. Аз нямам впечатление, че се провеждат две външни политики.

Напротив, премиерът Кирил Петков искаше свикване на Консултативен съвет за национална сигурност и непрекъснато повтаря, че решението се взема в парламента. За какво национално предателство говори Слави Трифонов".

В предаването "Нещо повече" доц. Инджов посочи, че от една страна ИТН обвиняват правителството, че води държавата към фалит, а същевременно партията иска допълнителни милиарди за пътища:

"Това е шизофренна позиция".

Анализаторът е категоричен, че бюджетът трябва да бъде приет.

"Бюджетът не е в основата на раздялата на ИТН с правителството. ИТН е антисистемна партия, която не може да вирее в управлението. Досега присъства в управлението фрустрирано.

Логично се стигна до момент, в който конкретни спорове, съчетани с голямото его на Слави Трифонов, доведоха до излизане на партията от коалицията".

И прогнозира, че в дългосрочен план ИТН има слаби шансове за силно политическо присъствие.

По думите му правителството на малцинството ще трябва да разчита в определени моменти на ГЕРБ и на ДПС, за да може да оцелее.

"Биха намирали подкрепа до момента, в който ГЕРБ и ДПС не са готови на предсрочни избори. ГЕРБ и ДПС само говорят за предсрочни избори, за да поддържат електората си, но не са готови за такива".